Стабилна цена боровница и ове године 6 евра за килограм

Аутор: draganadpetrovic
352 посета

Производња бобичастог воћа је у експанзији током последњих неколико година, а поред малина, купина или јагода све је више пољопривредника који се баве узгајањем боровница. У Србији је према подацима из 2021. године под засадима боровнице било 2.500 хектара.

Због повећања трошкова инпута члан Боровница клуба Србија Јанко Јевтић каже да ће откупна цена „плавог злата“ ове сезоне бити између 5,5 и 6 ЕУР за килограм. С обзиром на то да се очекују принос и потражња на нивоу претходне године, цена боровнице зависиће од тренутне понуде.

Наш саговорник сматра да за озбиљније процене треба сачекати да се заврши берба.

– Потражња дефинише цену тако да ћемо средином јуна, када крене пласман домаће боровнице, знати колико ће тачно коштати. Ако је извозна цена висока и ако је роба тражена, онда нема потребе да на домаћем тржишту произвођачи продају по нижој цени. Боровница је скупа роба, не може да буде јефтина, а ако је врло јефтина онда је то само у неком моменту када имамо пуно робе друге класе за домаће тржиште. Ипак, то је ретка ситуација – објашњава Јевтић.Он додаје да су највећи увозници српске боровнице Холандија, Велика Британија и Пољска.

Сукоб у Украјини за сада нема утицај на пласман домаћих боровница. Према речима саговорника портала Бизнис, први камиони су већ кренули за Русију, али је неизвесно како ће се развијати даља сарадња.

Илустрација: Украјинска криза нема утицаја на цену боровнице

Аналитичари предвиђају да ће се извоз свеже боровнице стално повећавати. Што се тиче домаћих произвођача, многи кажу да су на испиту, јер морају да буду продуктивнији, односно да имају више приноса по хектару, ефикаснији и да стално обезбеђују висококвалитетне плодове.

Члан Боровница клуба Србија Јанко Јевтић каже да су улагања у узгој боровнице изузетно велика. Иако држава враћа око 50% инвестиција, за подручје Шумадије улагања се крећу од 50.000 до 100.000 ЕУР по хектару.Да ли ће се инвестиција вратити и да ли ће произвођачи бити у „плусу“ зависи од много фактора, пре свега од коришћења нових технологија.

– Улагања у засад боровница су изузетно велика, нарочито ако се поставља противградна мрежа. Такође, високе су и цене садница и тресета који је неопходан у већим количинама на такозваним киселим земљиштима, каквих је у Србији напретек – наводи саговорник портала.

Агроаналитичар Бранислав Гулан сматра да је боровница тренутно најисплативија билјна култура у Србији.

– Цена боровнице у последње три године код врхунских произвођача била је у просеку око 5,5 ЕУР. Сада је и виша. Протеклих година код произвођача боровнице са лошијом технологијом остварује се принос до 10 тона са просечном ценом од 3,5 ЕУР. Инвестиција се враћа у петој години, ако се не рачунају подстицаји државе – истиче Гулан.Он додаје да је приликом подизања засада боровнице веома важно налажење квалитетног садног материјала, као и подизање засада у одговарајућим агроеколошким условима.

Илустрација: Боровница је најисплативије воће за узгој

– Ако имате земљиште које је спорно, лоше, тешко и запарено, немојте да подижете засад боровнице. Боље је да боровницу у том случају, ако већ желите њоме да се бавите, подигнете на супстрату, у саксијама. На тај начин ћете имати много једноставнију производњу – закључује Бранислав Гулан.

Сорте боровнице у Србији
Много је различитих врста боровница које се гаје у Србији, али је најпопуларнија ђук (Дуке), која је и најтраженија на тржишту.На пијацама и маркетима у нашој земљи могу се наћи и сорте Chanticleer, Bluejay, Blueray, Spartan, Meader, Earliblue, Bluecrop, Bluegold, Darrow, Elliott, Patriot, Herbert и Hannah’s Choice.

Извор: https://www.ekapija.com/where-to-invest/3740683/borovnice-skupe-i-ove-sezone-cena-nece-biti-niza-od-6-eur

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар