Српско село које су Ђоковићи изабрали за своје винограде

Аутор: draganadpetrovic
307 посета

Породица прослављеног тенисера могла је да бира било које место на кугли земаљској на ком ће посадити винограде, али Ђоковићи су се одлучили за Србију и село у њеном срцу, Липовац код Тополе.

Добра клима, велики број сунчаних сати и специфична ружа ветрова чине да грозд буде изузетно сладак па се управо на овом месту праве и најквалитетнија вина у Србији.

Међутим, нису Ђоковићи једини јер се овде свака друга кућа бави управо виноградарством. Оно што је приметно јесте да се све више младих људи окреће овом послу, па село иако мало има чак 10 винарија.
– На четири хектара нам се простиру виногради. Одлучили смо се за традиционалну производњу вина, на начин на који је то радио и мој прадеда. Малага је сорта која даје вино изузетног мириса, мускатно. Циљ нам је да од ње произведемо што више и да то буде посебан печат наше винарије. Поред малаге, поприлично је заступљен и шардоне који је краљ сорти за бела вина, затим вранац, кабернет и прокупац кад су у питању црвена и незаиобилазни сочни хамбург за розе – рекао је за Немања за РИНУ.
Мештани овог села истичу да се овај крај са правом назива српском Тосканом и да не треба да чуди што су га чак и Ђоковићи бирали за своје винограде. Традиција прављења вина се овде преноси са колена на колено и често се у послу током сезоне могу видети и најмлађи чланови породице. Они од малена уче како рад у винограду може бити тежак, али и јако леп.

Илустрација: Има и белог и црног грожђа

Свака породица има своју тајну у прављењу вина, па тако и Петровићи.

– Вино треба да прија и да освежава, да има угодан мирис, а најбоље је оно које одлежи у бачви. Нека наша вина налазе се у подруму, а нека у хладњачи у зависности од сорте. Оно што је најважније јесте слаткоћа грозда коју меримо пре брања. Млади људи у нашем селу препознали су потенцијал и шансу у виноградарству, па се све више њих одлучује да крене у производњу што се може видети и по броју винарија у Липовцу. Оно што је најважније јесте остати веран традицији, не упоређивати се са другима јер вина из Тополе имају своју специфичност која им отвара врата на многа тржишта. Наша винарија за сада је мала, нема чак ни име али свако ко је пробао домаће вино, одушевио се – каже млади виноградар Немања.

Вински сектор постао је стратешки важан за развој економије Србије, у њега је током претходне године уложено 14 милиона евра подстицаја и подигнуто је преко 300 хектара нових винограда.

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Велимир Станојевић раније је истакао да је за изградњу и реконструкцију винарија реализовано 11 милиона евра подстицаја, а три милиона евра за нове засаде.
– Ширење домаћих сорти ће помоћи афирмацији и брендирању Србије као винске земље. Поносни смо што је све више винарија које производе вина од прокупца. То помаже Србији и њеној винској индустрији да буде препозната као права винска земља, са дугом традицијом и изграђеним идентитетом – додао је Станојевић.

Илустрација: У селу Липовац код Тополе праве се најквалитетнија вина у Србији

Из винарије Ђоковић светло дана угледала су вина Ђоковић Chardonnay 2020 – прецизног сортног мириса, са пуно зрелог воћа, диње, крушка и манга и Ђоковић Syrah 2020 – меснатог мириса, открива црно воће и мокри камен, са мало цветних тонова.
Виногради фамилије Ђоковић простиру се на шест хектара, на три су беле сорте а на три црне. Поред Шардонеа засађен је и Шираз сорта која се користи у познатим винима у источној Француској посебно се гаји у Аргентини и Аустралији. Карактерише га снажна лоза а гроздови су дугачки, тамно црне боје. Арома овог вина се познаје по траговима црног бибера, дудиња и црне рибизле, а понекад и уз трачак катрана.

Ове ароме су присутне у палети најчешће заједно са траговима танина и дрвета – посебно америчког храста. Дугим одлежавањем ароме се мешају стварајући богату палету. У првој берби у продају је пуштено око 8.500 боца, док је капацитет винарије око 60.000 литара.

Извор: https://24sedam.rs/biznis/privreda/170462/specificna-ruza-vetrova-i-mnogo-suncanih-dana-ovo-je-srpsko-selo-koje-su-dokovici-izabrali-za-svoje-vinograde-foto/vest

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар