Српска јабука озбиљан „играч“, министарство пољопривреде отвара нова тржишта

Аутор: draganadpetrovic
476 посета

Ове сезоне очекује се род јабука и крушака у Европи у границама нормале, а проблеми са којима се суочавају произвођачи је негативан тренд у потрошњи јабука, речено је пред почетак светске конференције Prognosefruit 2022 која се одржава у Београду.На дводневној конферецији у организацији Светске асоцијације произвођача јабука и крушака (WAPA) и домаћег удружења „Serbia does aplles“ речено је да ће упркос топлотним таласима род јабука у Европи бити око 12 милиона тона, а крушака два милиона тона.

Лук Ваноирбек, који се обратио новинарима испред конференције и организације фармера и коопераната у ЕУ „Copa Cogeca“, оценио је да је ружно, али истинито да људи једу мање јабука, те да се мора транспаретно и иновативно приступити у подршци произвођачима све до самог пласирања производа да би се тај тренд променио.

Додао је да је Prognosefruit конференција место где ће управо о томе разговарати.
– То ће бити додатна вредност у нашим напорима да позиције поправимо, а тренд променимо – рекао је он.
Нагласио је потребу да се фазе од производње до пласмана јабука учине што транспарентнијим и јавнијим како би пласман био лакши и већи.

Илустрација: Људи све мање једу јабуке и то је све већи проблем

Споменуо је топлотне таласа, односно промене климе, с којима се произвођачи у Европи суочавају и нагласио значај иновативног приступа како би читав сектор постао отпорнији. Он је истакао и значај побољшања квалитета, као и приступ потрошачима кроз понуду нових сорти јабука и крушака, те боље познавање навика и потреба купаца и конзумената јабука.

Државни секретар Министарства пољопривреде Сенад Махмутовић оценио је да је Србија регионални лидер у производњи и извозу јабука, те да има значајну позицију у Европи. Навео је да је извоз јабука и крушака преко 190.000 тона што је девизни приход већи од 135 милиона америчких долара.Истакао је значај организовања произвођача у сектору у асоцијацију „Serbia does aplles“, као и светске конференције чије је одржавање у Србији и доказ добрих резултата наших произвођача.
Махмутовић је најавио да ће Министарство и Влада Србије наставити да пружају секторску подршку за даљи развој овог сектора. Он је нагласио да ће Министарство наставити да ради на отварању нових тржишта за српске производе, односно јабуке и крушке.
Одржавање конференција и организовање субјеката сектора у српску асоцијацију помогао је USAID.

Директор мисије те организације у Србији Дени Робертсон казао је да та организација кроз Програм за конкуренту привреду помаже у развоју сектора воћа и поврћа који показују највећи степен иновативности.

Подсетио је да је USAID подржао организовање субјеката у асоцијацију „Serbia does aplles“, као и одржавање светске конференције у Београду, те нагласио понос због таквих помака.
Prognosfruit од 1976. године објављује годишњу прогнозу производње јабука и крушака за предстојећу сезону.
На конференцији која се први пут одржава у Београду учествује више од 200 људи из тог сектора у 23 земље.
Конференција је прилика да се разговара о ситуацији у сектору производње и пласмана јабука и крушака у северној хемисфери, као и глобалним перспективама за јабуке и крушке.

Извор: https://www.agrotv.net/ministarstvo-poljoprivrede-radi-na-otvaranju-novih-trzista-za-srpske-jabuke-i-kruske/

Људи све мање једу јабуке, упозорава Светска конференција произвођача јабука и крушака. У ЕУ се годишње произведе око дванаест милиона тона јабука и два милиона тона крушака. Прогноза је да ће се производња у ЕУ повећати, а да ће се у осталим земљама, Кини и Сједињеним Америчким Државама благо смањити.Већи проблем је, сматрају у „Prognosfruitу“, што се јабуке мање једу.

„Треба радити на афирмацији потрошње јабука кроз нове производе и укусе. Све је више сорти јабука, али произвођачи морају да знају ко су потрошачи. На северу Европе се траже одређене сорте, а на истоку Европе сасвим друге“, каже Лук Вануарбек из „Prognosfruitа“.

Илустрација: Очекује се добар род јабука ове јесени у Србији

Какав род се очекује

Захваљујући примени агротехничких мера, мразеви, а потом суша, нису оставили теже последице и произвођачи очекују добар род. Борис Бошњак из „Атос фруктума“ каже да се прогнозира да ће ове године род бити већи у Европи за чак милион тона, те да ће продаја бити под притиском.

„Ако имате добар квалитет, то не би требао да буде проблем“, поручује Бошњак.

Руско тржиште остаје важно, али се последњих година српске јабуке могу наћи и у Великој Британији, на Блиском и Далеком истоку. Захваљујући државним споразумима отворена су тржишта Египта, Индонезије, а ускоро и Кине.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4910940/jabuka-kruska-izvoz-srbija-eu.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар