Српска вина све траженија на аустријском тржишту

Аутор: draganadpetrovic
227 посета

БЕОГРАД, 2. септембра (Тањуг) – Аустријанци су „винске“ патриоте и воле своја вина, али када пробају српска – радо им се враћају, каже власник једне бечке винотеке, Србин Саша Лазаревић, који се нада и новим пословима са сајма „Винска визија Отвореног Балкана“.
Како каже, Аустријанци су још увек патриоте, воле првенствено своја вина, па тек онда сва друга, али заинтересовани су да пробају она која долазе из Србије, иако, традиционално, ипак више воле – ракије.
„Али, воле да пробају и вина. Прво када дођу код нас у винотеку, питају да ли су то вина из Хрватске… Када кажемо да нису, већ да су из Србије, следи питање – зар и ви у Србији правите вина? Када и то открију, купе боцу, две, пробају и – радо се враћају“, прича Лазаревић за Тањуг.
Сајам „Винска визија“ је, додаје, одлично организован, и представља добру прилику за повезивање.
„Имали смо разговоре, са винаријама Деспотика, Ластар, Рубин, Три ораха… Створени су контакти, видећемо… Ја бих волео да имам сва та вина у понуди“, рекао је Лазаревић.На питање да ли је задовољан радом своје винотеке, одговара да је боље него што је и сам очекивао када је почео да ради.
„Јако сам задовољан, стигли смо до тачке до које се нисмо надали да ћемо стићи“, додао је.
Указује да је више од 80 одсто купаца са наших простора, док је Аустријанаца мање, али и тај број расте.Искристалисала су се вина која се траже, ту су ‘Никад није касно’,Ковачевић вина су нашла свој пут, као и „Соколова“ ракија, „Стара песма“ нашле су пут на тржишту Аустрије“, рекао је Лазаревић.
На питање да ли су наша вина по цену и квалитету конкурента, одговара да су ипак мало скупља, али за сада „пролазе“.

Илустрација: Детаљ са Сајма вина у Београду

На Сајму вина у Београду представиле су се и винарије са КиМ. Директор канцеларије за Косово и
Метохију Петар Петковић оценио је данас да је сајам вина који се одржава у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ један од најбољих сајмова у овом делу Европе и истакао да су своје место нашле и винарије са простора Косова и Метохије.Он је казао да на Сајму вина учествује шест винарија из јужне покрајине.
„Све сам их обишао и морам да кажем да имају фантастична вина. Чини ми се да на простору Косова и Метохије, како северно, тако и јужно од Ибра можемо да се похвалимо фантастичном технологијом и свим осталим када је реч о производњи вина“, рекао је Петковић приликом обиласка Сајма вина „Отворени Балкан“.
Он је додао да Канцеларија за Косово и Метохију поред свих пројеката посебно води рачуна и о пољопривредном аспекту развоја српских средина.
„У том смислу одвајамо значајан новац за наше винограде и винарије.Готово да нема винарије коју нисмо подржали,а то ћемо чинити и у наредном периоду као Канцеларија, поред свих субвенција и могућности које даје Министарство пољопривреде Владе Републике Србије- рекао је Петковић.

Илустрација: На Сајму вина у Београду представиле су се и винарије са КиМ
Он је додао да су мир и стабилност најважнији.
„Ту смо да промовишемо мир, сарадњу и стабилност. То је оно што нам је важно и чини ми се да се то види на сваком кораку овог дивног Сајма „Отворени Балкан“. Отворених срца, отворене душе заједно, уз вино, треба да имамо оно што нас спаја, јер то је једини начин како можемо да идемо
напред, у правцу будућности, нашег Косова и Метохије и наших српских средина“, поручио је Петковић.
Он је додао да многи винари и винарије са Косова и Метохије имају многа
признања и да не сумња да ће у том правцу наставити и када је реч о такмичарском делу Сајма, као и да верује да ће нека награда отићи на Косово и Метохију.

Извор: ТАЊУГ

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар