Соја добро родила а ратари у минусу

Аутор: draganadpetrovic
568 посета

На Институту за ратарство и повртарство Нови Сад почела је жетва раних сорти соје. Први откоси соје показују да ће уљарице бити на нивоу просека, имеђу две и три тоне по хектару.

Имајући у виду лањску годину, када је суша десетковала род соје и приноси се кретали до највише тоне по хектару, може се рећи да ће ова година бити добра за соју у и за пољоприведнике, који су се одлучили да је посеју.

– Свака година је специфична по нечему па је тако и ова. Прво је хладно време мало померило рокове сетве, а онда је стигло хладно време и киша, што је допринело да у првом делу вегетације коренов систем остане плитко у земљи. Високе температуре у задњој декади августа доста су утицале на принос, зрна су остала неналивена што ће се одразити на принос – казао је научни сарадник на Институту Војин Ђукић.

По Ђукићевим речима, у протеклим годинама било је све више локалних падавина на основу којих варирају приноси.

– Биће поља где ће соје бити приближно три тоне по хектару, али и њива где ће је бити мање – око 2,5 тоне по хектару – рекао је Ђукић.

Илустрација: Цена соје знатно нижа него лане

Цена ратарима квари посао

Цена соје је сада оно што ратарима задаје главобољу. Они који су је сејали имаће далеко бољи принос у односу на прошлогодишњи, али то им не вреди превише јер је цена ове уљарице далеко нижа него лане у ово доба.

На Продуктној берзи Нови Сад сада је пондер цена без ПДВ свега 55,5 динара по килограму, док је лане у ово доба била око 80 динара.

Уколико се на тржишту нешто не промени и соја не поскупи ратари ће бити у мунусу, без обзира на то што ће добити просечан принос.

Наш саговорник каже да када је година идеална, са сменом кише и сунца, као што је била 2014. година, соје је било изнад три тоне по хектару, а на Институту чак више од шест тона.

Соју смо овог пролећа посејали на између 150.000 и 180.000 хектара што је мање него лане када је заузела око 230.000 тона.

Извор: https://biznis.kurir.rs/info-biz/4236954/soja-dobro-rodila-a-ratari-u-ozbiljnom-minusu-evo-sta-im-ove-jeseni-zadaje-glavobolju

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар