Снег обрадовао виноградаре

Аутор: draganadpetrovic
644 посета

Зимски период и ниске температуре могу значајно да утичу на количину и квалитет грожђа. Виноградари и винари Суботичко-хоргошке пешчаре традиционално и организовано у јануару обилазе винограде како би се уверили у каквом је стању лоза.

Снег у винограду Ласла Бонија на Палићу обрадовао је винске витезове са севера земље, јер ће бели покривач заштитити винову лозу од мраза и обезбедити додатну влагу.
„Окци на ластарима су здрави, зелени, још нису смрзли. Ја бих препоручио да се нико не жури са резидбом, треба сачекати до краја фебруара, па онда почети“, сматра винар са Палића, Ференц Шинка.

Зима је на северу Србије до сада била блага, кажу виноградари, па ако тако и остане, може се очекивати добар род.

„Зато је добро да ипак имамо мало минуса – да заспи лоза, јер ако неће заспати, има много сока унутра, када дође мраз, може онда да се смрзне“, објашњава Нандор Биро, виноградар из Хоргоша.

Илустрација: Снег обезбеђује додатну влажност земљишта виновој лози/ Фото: Pixabay

Домаћин палићког винограда подсећа на мудрост да се добро вино рађа у винограду, а квари у винарији.

Ласло Бони, виноградар и винар са Палића, истиче да добар винар већину времена мора да проведе у винограду, да ситуацију прати стално. „Свака година је другачија, увек има неког новог изненађења, тако да морамо бити увек опрезни и реаговати на време“, додаје Бони.

Обичај је на северу земље да се приликом зимског обиласка винограда, лоза окити кобасицама и залије вином, да би година била родна.

Драгутин Миљковић, велики мајстор Винског витешког реда „Арена Забаткиенсис“ каже да је досад обишао 15 винограда у суботичкој општини. „То све подршка, то је све промоција, то је све једно фино дружење и скретање пажње на тај тегобни посао који се зове виноградарство“,

Илустрација: Још није време за орезивање винове лозе/ Фото: Pixabay

Пробно орезивање винове лозе показало је да за тај посао још није време, па виноградари и винари са севера Србије за сада могу опуштено да уживају у кевединки и кадарки, аутохтоним врстама вина са суботичког песка.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4676131/backa-sever-vinogradi-sneg.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар