Сигурна куповина: Институт у Чачку почео продају садница

Аутор: draganadpetrovic
917 посета

Институт за воћарство из Чачка јуче је почео продају садница континенталних врста воћака у реновираним објектима који се налазе у кругу ове реномиране научно истраживачке установе у центру Чачка. Како је за Глас западне Србије изјавио руководилац расадничке производње, дипл. инж. Ненад Поповић, саднице су произведене у институтским растилима а цене калемова су исте као и у претходних неколико година.Према информацијама које смо добили од њега, тренутно највеће интересовање влада за набавку шљиве и малине али и других воћних врста које су ове године имале бољу цену у откупу.

Илустрација: Цене садница се нису мењале

-Институт за воћарство је на својим пољима уз примену савремених технологија и коришћење противградних мрежа произвео 70 хиљада садница шљиве, 100 хиљада садница малине, 30 хиљада леске, крушке 6, јабуке 5, трешње, вишње и дуње по 4 хиљаде и мање количине ораха и кајсије. У понуди имамо сертификован и стандардан садни материјал а цене се нису мењале већ неколико година па тако шљиве продајемо по цени од 300, јабуке стандардних сорти по цени од 230 док је цена за старе сорте јабука као што су Кожара, Будимка и Колачара и које се све више траже цена 300 динара по комаду. И за остало воће цена је у распону од 230 до 300 динара а најскупљи је орах који кошта 1.800 динара. Због велике потражње целокупна количина сертификованог и стандардног садног материјала малине унапред је продата а за куповину садница овог воћа купци из земље и иностранства се распитују и за наредну сезону – каже Поповић, који сматра да ће највећа количина осталих воћних врста бити продата у јесењем термину.

Илустрација: Институција од поверења: Институт за воћарство у Чачку

Иако купци најчешће долазе у Институт да лично преузму саднице и на лицу места добију потребне информације о начину садње и њиховој заштити од неповољних временских прилика и глодара, последњих година расте и продаја расада путем интернета преко званичне странице Института, а испорука је брзом поштом.

Извор:http://www.glaszapadnesrbije.rs/728893/Institut-za-vocarstvo-u-Cacku-poceo-prodaju-sadnica,-cene-iste-godinama/

Srodni tekstovi

1 коментар

Dragsn 27. октобар 2021. - 04:01

Što bi rekao Njegoš: „Spuštavah i se ja na vaše uže, umalo se uže ne pretrže…“ kupovao sam upravo u Čačku i pogrešio, niko me nije tako prevario.

Одговори

Оставите коментар