Сви су гледали у неверици, а Дејан одлично зарађује на садницама

Аутор: draganadpetrovic
751 посета

Села општине Трстеник позната су по производњи воћних садница, лозе и калемова и то је традиција која траје више од једног века. У једном од тих села, у Селишту, Дејан Јаковљевић се последњих година све више опредељује за узгој неких егзотичнијих биљака, а међу њима се налазе и саднице пистаћа за које се полако воћари опредељују и испробавају њихове реакције на нашу климу.

На газдинству Јаковљевића, произвођача садница у селу Селиште код Трстеника, већ осам година расту пистаћи. На почетку је све то било експериментално, тражиле су се врсте које боље успевају код нас, затим и одговарајућа подлога да би данас производили и до 3.500 садница пистаћа.

– Јако је тешко било да се нађе репро материјали, подлоге, семена, нарочито што увоз није био дозвољен, а пистаћ до ове године није био чак ни на сортној листи у Србији, није био препознатљив као биљна култура, тек је сада уврштен и надамо се да ће ускоро постојати и неке субвенције. Сам засад, воћњак, уопште није тежак за одражавање зато што немају пуно болести, а и инсекти их не нападају због тога што имају јаку арому, неки мирис између бора и цитруса, тако да одбијају све инсекте, чак и дивљач – каже Дејан, произвођач садница.

Илустрација: Садница пистаћа кошта око 1.400 динара

Једна садница продаје се на нашем тржишту за 1.400 динара, а оне које се узимају су у размери 10 према један за женске у односу на мушке, саде се углавном у растојању од четири до пет и по метара. Препоручује се сорта керман која је и до 80 одсто заступљена у свету.

– Углавном су то неки ентузијасти који хоће да саде пар комада, 10 до 15 садница и људи који су већ воћари и имају неку производњу лешника и ораха. Ипак, још увек су опрезни, па за почетак саде неке мање површине и тај који се одлучи неће да сади одмах два, три хектара, него проба 10 или 15 ари, па онда чека наредну годину да види како ће то да успе. Углавном се плаше тога да ли ће пистаћ да презими код нас, међутим, они у Ирану због тога и расту јер издржавају велике температурне амплитуде, од минус тридесет до плус педесет степени – додаје Јаковљевић.

Иако су пистаћи скромно ушли на наше тржиште њихова цена се креће између 15 до 20 евра у зависности од класе, а када су егзотичне биљке у питању потражња за њима расте.

 

Илустрација: Дејан продаје 500 различитих садница укључујући и маракују

ОД ЛАВАНДЕ ДО МАРАКУЈЕ

Поред пистаћа у Дејановом асортиману налазе се многе егзотичне биљке из различитих крајева света. Ту су јапанске јабуке и крушке, мини брескве, која има црвене листове.

– Затим саднице лаванде, смиља, ружа стаблашица, кинеске урме, цитруси, лимунови, фортунеле, буквално имамо 500 врста различитих садница. На пример, гајимо и папају, па маракују и то је стварно реткост и ја не знам да ли неко уопште још негде има и производи саднице маракује и видео сам да је то нешто што људи траже – напомиње овај произвођач.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4188478/dejan-je-izabrao-biznis-koji-niko-nije-uzgaja-sadnice-egzoticnih-biljaka-i-odlicno-zaradjuje-kod-njega-raste

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар