Све о узгоју уљане репице: Шта вам је потребно од сетве до жетве

Аутор: draganadpetrovic
358 посета

Уљана или крмна репица спада у ред индустријских биљака и спада међу најпрофитабилније биљне врсте за узгој.Највећи произвођачи су у земљама Европске Уније, Канади, САД-у, Аустралији, Кини и Индији. Уљана репица је други светски главни извор протеинске хране.

У Европи се гаји и као крмно биље, и то за зелену крму у свежем стању. Користи се и за силажу. Њени нуспроизводи се користе за крмне смесе. Користи се за зеленишно ђубрење, као и за плодосмену између пшенице и кукуруза.

Уљана репица добро успева на многим типовима земљишта. Приликом разматрања земљишта за уљану репицу, важно је да парцела буде добро уређена, повољног водно-ваздушног режима. Корен уљане репице тражи више кисеоника него корен житарица. За правилан раст и развој биљке главни корен репице мора имати могућност да дубоко продире у земљиште и зато јој не одговарају тешка, збијена и земљишта са непропусним подораничним слојем због њихове лоше дренираности.Репица се може успешно гајити у брдско-планинским регионима до надморске висине од 750 м, а доста је толерантна и на пХ вредност земљишта. Највише одговарају неутрална до слабо алкална земљишта.

Илустрација: Уљана репица спаса у најпрофитабилније биљке за узгој у пољопривреди
Уљана репица се мора гајити у плодореду. У случају гајења у монокултури или честог враћања на исту површину постоји опасност од нагомилавања штеточина и болести.
Ако се уљана репица сеје након стрнина, обавља се у два наврата. Непосредно након жетве предусева потребно је обавити љуштење стрништа на 10 до 12 цм дубине, а почетком августа оре се на пуну дубину од 20 до 30 цм дубине што зависи од типа земљишта. Уљана репица је веома осетљива на плитко обрађено земљиште. Након орања обавезно треба затворити бразде и поравнати површину јер се тиме олакшава предсетвена припрема.

Предсетвеном припремом пре свега треба уништити младе коровске биљке и припремити земљиште за сетву. За сетву се мора употребљавати квалитетно семе. Оптимални рок сетве у нашим условима је од 1 до 20 септембра. На принос семена се неповољно одражава и прерана и прекасна сетва. Уобичајено ђубрење уљане репице је минералним хранивима, а изузетно добро реагује и на органска ђубрива. Потребе уљане репице су знатно веће него што је изношење хранива из земљишта.Једнократно прихрањивање врши се у почетном пролећном порасту (обично друга и трећа декада фебруара). Потребну количину азота за прихрањивање усева могуће је одредити једино након Н-мин методе.

Илустрација: Цвет уљане репице воле и пчеле што је додатна корист приликом узгоја

При крају вегетације уљана репица врло брзо дозрева и врло је важно брзо одређивање правилног тренутка за жетву и то много значајније него код житарица. Уљана репица неуједначено цвета, па плодови неуједначено дозревају, па се из њих семе осипа. Постоје 4 нивоа зрелости уљане репице и то: зелена, жута, техничка и пуна зрелост.
Пре жетве комбајн се мора припремити за жетву уљане репице.

Право време за жетву у значајној мери може да смањ жетвене губитке и да сачува квалитет зрна.

Многи пољопривредници одустају од сетве уљане репице нарочито јер њена жетва захтева посебне комбајне и уопште захтева посебну врсту механизације. То су посебни комбајни или они којима се морају уградити адаптери, јер се највећи губици приликом жетве стварају услед удара витла на хедеру. Због тога се препоручује продужење стола хедера како би се сакупило што више семена.

Након жетве од великог значаја је и одговарајуће складиштење уљане репице.

Након жетве семе уљане репице је различите влажности која се креће од 10–12% и такво семе је потребно да се осуши на складишну влагу у интервалу од 6–6,5%.

Илустрација: Након жетве веома је важан начин складиштења зрна које може брзо да ужегне

После чишћења и сушења семе се складишти у подним складиштима, у расутом стању, или у џаковима. Семе уљане репице се чува у складиштима 1–2 месеца, и мора се стално обављати анализа узорака на појаву самозагревања и складишних штеточина. Посебно је важно обратити пажњу на загревање, јер загрејано зрно може врло брзо да ужегне.

Извор: https://pupoljak.rs/2023/03/05/uljana-repica/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар