Све о узгоју и економској исплативости буковаче

Аутор: draganadpetrovic
235 посета

Све више људи одлучује се за гајење буковача јер је њихова производња лака, није ризична, а сама гљива је прилично отпорна на болести и штеточине. Такође, буковача даје велике приносе и тражена је на тржишту, па се самим тим економска исплативост њеног узгоја не доводи у питање.

ПРОСТОР ЗА УЗГАЈАЊЕ БУКОВАЧЕ
У простору где се узгаја буковача мора да постоји оптимална температура од 18 степени (која се одржава константном током целе године), могућа добра вентилација и стална висока влажност ваздуха. Морају да буду осветљене довољном количином светла, било кроз прозоре, било вештачком расветом.
Ако сам узгајивач жели да пуни вреће супстратом, мора да поседује простор где би се складиштио материјал за прављење супстрата, разне посуде за намакање сламе и где ће се обављати сам посао пуњења. Ово је економски исплативије. Најбоље је да висина просторије буде три метра, јер тако може да се најбоље искористи простор, слажући вреће једне на друге вертикално у 4 реда. Између поставити дрвене летве. У просторији од око 30 м2 може се ставити до 400 врећа.

Илустрација: Оптимална температура за узгој ове гљиве је 18 степени уз високу влажност ваздуха

ГАЈЕЊЕ БУКОВАЧЕ
Процес гајења састоји се од две фазе.
1. Вреће се напуне супстратом и мицелијем, и могу се поређати једна до друге, јер још увек неће избијати гљиве него само засејани мицелиј прораста супстрат. То траје 21 до 30 дана и тада би требало у просторији да температура буде константна и без светла.
2. Вреће би требало прописно сложити како би се олакшало брање. Вреће се буше и из тих рупа почињу да расту гљиве.
Предност две просторије за производњу је што се не губи време док гљиве избијају из рупа, односно, 30 дана, јер постоји континуирана производња. Са једном просторијом одради се 5-6 циклуса годишње, а са две 10-12 циклуса.

ПРИПРЕМА УЗГАЈАЛИШТА БУКОВАЧЕ
Битно је одабрати врсту конструкције (дрвена или метална), величину, одредити искоришћеност просторије (број врећа). Оријентације ради, требало би знати да у један ред дужине 10 метара стане око 30 врећа. Ако је потребно, требало би поставити и додатну расвету.
Вентилација је врло битна. Ако нема природне, потребно је уградити један вентилатор са филтером на врху просторије, а други на дну, на супротној страни просторије, ради измене ваздуха.

Грејање и хлађење требало би обавезно да буде решено, па је препорука уградња аутоматског термостата.Вода мора да буде прикључена, јер се простор мора влажити у виду што финије магле.Потребно је имати прецизан влагомер и термометар.

ДЕЗИНФЕКЦИЈА УЗГОЈНИХ ПРОСТОРА БУКОВАЧЕ

Неопходно је стално одржавати хигијену простора, алата, посуда, обуће у којој се улази и то у свим фазама узгоја.

ПУЊЕЊЕ ВРЕЋА СА СУПСТРАТОМ

Супстрат може припремити сам узгајиваћ или их наручити (оне имају супстрат са засејањим мицелијем). Пре тога мора да се обезбеди квалитетна слама која ће бити потребана за пуњење врећа.

Сировина за припремање супстрата гљиве буковаче може бити пшенична слама, овсена слама, јечмена слама, ливадско сено, отпадак кукурузног клипа и други целулозни отпад биљака. Сировина мора да буде уситњена, здрава и са пХ од 5 до 7. Мицелијум мора да буде беле боје. Супстрат се може користити као термички припремљен пастеризацијом или без термичке обраде.

Илустрација: Сировина за припремање супстрата гљиве буковаче може бити слама, сено и остали биљни отпаци

ЗАСЕЈАВАЊЕ
Температура супстрата требало би да буде око 20 степени, а влага од 60 до 65%. Врећама се претходно избуше рупе од 10 до 12 мм на размаку 10×10 цм. За једну врећу величине 100×40 цм потребно је 1 л семена. Мицелијум би требало прво измрвити. На дно вреће се ставља слама, тј. супстрат па онда мицелијум и тако се неизменично ређа до врха. Врећу, добро набијену, требало би одозго затворити, па завезати канапом. Засејане вреће стављамте у просторију за прорастање, где влада температура од 15 до 18 степени. После 7-10 дана појављују се гљиве. Температура у просторији не би смела да буде испод 12 степени за зимски сој, а за летњи испод 16, нити изнад 35 степени.

ПРОРАСТАЊЕ БУКОВАЧЕ
Напуњене вреће стоје усправно, а размак између свих врећа је 3 до 5 цм. Требало би оставити и по неколико ширих пролаза да би могло да се приђе до удаљенијих врећа.
У фази прорастања није потребно светло. Додатну влагу у простору, ако је потребна, стварати тек ако је влага испод 70 %.

Оптимална температура просторије је од 20 до 23 степена. При температури од 5 степени мицелиј сасвим престаје да расте, али и температура изнад 33 степена убија мицелије. При оптималној температури, после 14 дана, вреће су већ прилично побелеле од мицелија које прорастају, а после 21-30 дана вреће су потпуно прорасле. Темературу и влажност контролисати сондажним топломером и влагомером, најмање једном дневно.

ЗАШТИТА БУКОВАЧЕ
У фази прорастања, може се превентивно употребити неки инсектицид на бази перметрина+пиперонил бутоксида против мушица, којим се прскају вреће. У случају појаве плесни у супстрату, може се заражени део изрезати из вреће, извадити заражени део сламе ножем и то место третирати са раствором 1% формалина. После тога врећу залепити селотејпом. У случају заразе веће од 30 %, врећу је потребно уништити.

ПЛОДОНОШЕЊЕ
Кад је цео супстрат бео и врло чврсто држи целу масу обједињено, а мирис је пријатан, прорастање је завршено. Вреће се стављају у простор за узгој, вежу се жицом за конструкцију и буше се рупе. По површини целе вреће се равномерно направи око 30 до 40 рупа промера око 8 мм дезинфикованим предметом. Посебну пажњу посветити температури, влази, светлу и ваздуху. Од тога ће зависи колики ће бити принос.

Илустрација: Узгој буковаче је економски врло исплативо

БЕРБА
Берба почиње када руб клобука дође у равнину, боја мало посветли, а на месту везе клобука и стручка, рашири се бела навлака. Бере се када је клобук промера до 10 цм.
Ако нека гљива није за продају у свежем стању, може се искористити за сушење, као и презреле гљиве.
Буковаче рађају у циклусима, сваки траје по недељу дана. Једна врећа се користи за 4 циклуса.

ПРИНОС БУКОВАЧЕ
Принос се рачуна на основу тежине влажног супстрата, односно, принос се креће од 15 до 30% од тежине супстрата. Паковање буковаче у продавници кошта 1-1,5 евра, а употребљен супстрат је одлично органско ђубриво, што узгој буковаче чини врло економски исплативом производњом.

Извор:https://www.agrotv.net/uzgoj-bukovaca/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар