Сајам јагодастог воћа у Ариљу: Шта се нудило а шта је занимало малинаре?

Аутор: draganadpetrovic
617 посета

У Хали спортова и градском парку у општини Ариље отворен је први Сајам јагодастог воћа и производа заштићеног географског порекла.На сајму је своје производе изложило око 100 произвођача, пре свега малина, али и осталог јагодастог воћа. Поред произвођача сајму присуствују представници Удружења произвођача, представници ресорног Министарства и представници Пољопривредних стручних и саветодавних служби из целе Србије.

„Ариље заслужује ивакав сајам. Драго ми је да је преко 100 излагача данас овде и наша је жеља да овај сајам следеће године траје дуже од једног дана“, рекао је Предраг Маслар, председник општине Ариље.

Сајам је отворио помоћник министра пољопривредне, шумарства и водопривреде, Александар Богићевић који је рекао да Министарство пољопривреде подржава овакве иницијативе.

„Није лудо што се овакав сајам одржава баш овде у Ариљу, у предстоници малине. Оно што је битно јесте заједнички рад министарства, релевантних служби и самих произвођача у претходне четири године где имамо великих помака“, навео је Богићевић.

Илустрација: Прерада воћа био је један од важнијих сегмената сајма

Он је додао и да је министарство ту да слуша који су то проблеми произвођача и да гледа како може да помогне.

„У претходне четири године све је ишло на руку и нама и вама и ми ћемо, као држава гледати да и даље помажемо, првенствено произвођачима. Надам се да ће овај сајам постати традиција“, рекао је Богићевић.

Председник Задружног савеза Србије, Никола Михаиловић рекао је да је овде данас, као и на терену присутно удруживање, које не мора нужно бити задружно.

Поред сајма одржана је и конференција на тему „Могућности интезивирања производње јагодастог воћа у Србији – нови трендови и изазови“, на коме је уводно предавање одржала проф. др Јасминка Миливојевић са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду.

Илустрација: Одржана су и стручна предавања

На сајму се своје производе изложили домаћи произвођачи и представници произвођача пољопривредне механизације и опреме. Оно што је малинаре највише интересовало је да ли је могуће да на нивоу читаве Србије буде иста откупа малина. Жеља организатора Сајма је да ова манифестација постане традиционална.

Извор: https://gradskeinfo.rs/u-arilju-otvoren-prvi-sajam-jagodastog-voca-29-07-2022/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=u-arilju-otvoren-prvi-sajam-jagodastog-voca

Srodni tekstovi

Оставите коментар