Сарадња института из РС и Новог Сада: Развој нових сорти

Аутор: draganadpetrovic
461 посета

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је у петак, 22. октобра, у Новом Саду да би новосадски Институт за ратарство и повртарство и Пољопривредни институт Српске требали ускоро да почну реализације идеје чији је смисао заједнички рад на развоју нових сорти и хибрида жита, као и индустријског биља.

  • Управо о томе сам данас разговарао са покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомиром Божићем, а идеју о заједничком раду на развоју нових сорти и хибрида житарица и индустријског биља конкретизоваће у пракси два наведена института – изјавио је Пашалић након састанка у згради Покрајинске владе.

Пашалић је рекао да је са Божићем говорио и о одржавању конференције у Новом Саду о теми органске пољопривредне производња, која, како је навео, доживљава експанзију у Српској и Србији, као и у Европи и свијету.

Илустрација: Ради се на новим сортама жита/ Фото: Pixabay
  • Конференција о теми органске производње биће одржана у новембру у Привредној комори Војводине. На конференцији ће активно учествовати органски произвођачи из Републике Српске и Војводине, односно Србије, као и мјеродавни стручњаци из те области – најавио је Пашалић.

Он је прецизирао да ће се на тој конференцији разговарати о унапређењу органске пољопривредне производње у Српској и Србији, повећању њеног обима, као и пласману органских производа на трећем тржишту.

Пашалић је са Божићем разговарао и о могућности да се пољопривредни произвођачи из Српске са својим производима појаве на познатој новосадској Продуктној берзи.

  • С тим у вези, договорили смо састанак у Бијељини за десетак дана на коме ће представници Берзе и пољопривредници из Српске разговарати о могућности да и они буду активни судионици на престижној новосадској Продуктној берзи, односно да буду купци и продавци – рекао је Пашалић.

Он је навео да је са својим покрајинским колегом разговарао и о сарадњи пољопривредних факултета у Новом Саду и Бањалуци.

Илустрација: Заједничка сарадња два института/ Фото: Pixabay
  • Ријеч је о заједничком раду два факултета на одређеним истраживачким пројектима. Разговарали смо и о пољопривредном савјетодавству. Савјетодавна служба у Српској и та служба у Војводини имају заједничке проблеме, али имају и, свако на својој страни, експерте из појединих области аграра. Сагласили смо се, да би се те двије службе требале чешће састајати ради размјене конкретних договора и размјене искустава – напоменуо је Пашалић.
  • Извор: https://www.ekapija.com/news/3457168/poljoprivredni-instituti-iz-rs-i-novog-sada-radice-na-razvoju-novih-sorti

Srodni tekstovi

Оставите коментар