Савет стручњака: Како пресадити стабла воћака?

Аутор: draganadpetrovic
271 посета

Бројни су разлози због којих је понекад потребно преместити старију воћку на друго место. Таква ’операција’ је могућа, а биљка ће наставити да даје род.Наравно, требало би имати у виду да млађа стабла боље подносе пресађивање, лакше се примају, брже обнављају. Услове пресађивања стабла не одређује само старост, већ и врста: коштичаве воћке се успешно могу пресадити и до 10 година старости, а јабуке, крушке, дуње, орах и леска чак и до 15 година старости. Идеално би било да се стабло пресади до седме или осме године старости.

Пресађивање старијих стабала се обавља за време мировања вегетације, значи у јесен, зиму или рано пролеће. Најбољи резултати пресађивања постижу се, ипак, зими – јер се стаблима не нарушава виталност пошто је у фази физиолошког мировања, а и смрзнута земља чвршће се држи корена и омогућава пресађивање стабла са великим бусеном, што боље утиче на примање. Ако се ради у пролеће, онда би пресађивање требало обавити што раније.

Јаму на месту где желимо да преместимо стабло потребно је пропремити раније – ако пресађивање вршимо у пролеће, јаму копамо у јесен, а за јесење и зимско пресађивање на лето. Јама би требало да буде довољно дубока и широка (бар за 20-30 цм већа од бусена корена који пресађујемо). При копању јаме први слој земље (први ашов дубине) одвајамо на једну страну, други слој земље на другу страну. Приликом садње земљу враћамо обрнутим редом – прво горњи слој.

Илустрација: Некад је неопходно пресадити стабло да би воћка наставила да расте и рађа

Земљиште би требало обогатити и са 2-3 кг НПК ђубрива (неки аутори препоручују формулацију 7:14:21).Приликом вађења старије воћке мора се пажљиво поступати. У кругу око воћке на ширини од око 70-100 цм копа се јарак, чија ширина треба да буде 20-30 цм и при томе се ашовом исеку све жиле. Дубина јарка копа се по потреби како би се извадио што већи бусен и да се на жилама задржи што више земље. Пожељно је да се корен са бусеном обложи влажним материјалом како би се спречило одвајање земље од жила. Овако припремљена воћка може да се преноси и на већа растојања.Пре стављања стабла у земљу требало би све пресеке на жилама дебљим од 2 цм загладити оштрим ножем и дезинфиковати раствором плавог камена. Стабла би требало засадити у нову рупу на исти дубину на којој су била или мало плиће. Пресађивање је потребно обавити што брже, најбоље по облачном времену, да не дође до исушивања жила. Празнину око корена треба попунити фином, плодном земљом измешаном са 50% добро згорелог стајњака, добро и чврсто сабити земљу како би се постигла боља стабилност стабла. Да не би дошло до кривљења стабле при налетима ветра, добро би било причврстити га за потпорни колац.

Рано у пролеће, пре кретања вегетације, на пресађеном стаблу обавезно се мора обавити оштра резидба крошње (све гране би требало прекратити на пола дужине). Ране од резидбе премазати калемарским воском. Ова мера је веома важна како би се успоставила равнотежа између наџемног и поџемног дела воћке, јер осакаћен и смањен корен не би могао да исхрани и одржи целу крошњу.

 

Илустрација: Пресађеном стаблу у првој години треба посветити максималну негу

Пресађеној воћки у првој години требало би посветити максималну негу. Окопати је 4-5 пута, прихранити је у априлу и јуну са око 2 кг КАН-а. Обавезно је заливати у сушном периоду и пружити јој добру заштиту од болести и штеточина. Зеленом резидбом проредити младице. На тај начин, појачаном негом, помажемо воћки да лакше подснесе стрес и осигуравамо успешно пресађивање.

дипл. инж. Радмила Копривица, ПССС Младеновац

Извор: https://www.agrotv.net/presadjivanje-starijih-vocaka/

Srodni tekstovi

Оставите коментар