Савет стручњака: Заштитите кукуруз од инсеката

Аутор: draganadpetrovic
487 посета

Услед катастрофалне суше, сад је већ евидентно да ће принос кукуруза бити значајно смањен. Без обзира на све проблеме, стручњаци заштите биља подсећају на то да би ових дана кукуруз требало заштитити од кукурузног пламенца, како не би током вегетације дошло до појаве афлатоксина, који је већ 2012. године био масовно присутан у зрну а потом и у млеку. У производњу кукуруза пољопивредници су по хектару већ уложили више од 120.000 динара. Мало који ратар ће у овој сезони минорним приносом успети да покрије те трошкове. Најмање што им је потребно у овом тренутку су додатна улагања.

Ипак, Милена Марчић из Прогнозно-извештајне службе објашњава зашто је наредних дана неопходно да произвођачи заштите усеве инсектицидима, јер се очекује полагања јаја кукурузног пламенца и пиљење ларви.
„Поред произвођача семенског кукуруза и кукуруза шећерца, којима је важно да спрече директне штете од исхране ларви на клиповима, третман би требало да спроведу и сви они који намеравају кукуруз да употребе за исхрану у млечном говедарству“, истиче Марчић.

Илустрација: Третман се посебно саветује онима који кукуруз користе за исхрану или као храну за млечна говеда

Марчићева напомиње да инсекти својом исхраном на клиповима отварају пут зарази гљивама из рода Aspergillus, после чега у овим условима екстремне суше, неминовно следи појава афлатоксина.

„Досадашње бројности кукурузног пламенца су највеће у последњих десет година а поред ове штеточине региструјемо и присуство памукове совице у усевима кукуруза“, напомиње Марчић.

У сваком случају, требало би спречити појаву афлатоксина. Никако не би ваљало да нам се понови заражавање зрна кукуруза као у сушној 2012. години а након тога и контаминација млека.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/strucnjaci-savetuju-zastitu-kukuruza-insekticidima_1360849.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар