Савети за успешно баштованство у граду и селу

Аутор: Gdjakovic
173 посета

Урбано баштованство све више постаје популарно, а градски баштовани проналазе начине да узгајају здраву храну чак и на малим терасама. Башта на тераси може бити изванредна оаза за љубитеље свежег поврћа и зачинског биља, пружајући им могућност да узгајају сопствене органске производе чак и у урбаном окружењу. Ево неколико савета како да успоставите здраву башту на вашој тераси:

Одабир правог контејнера или саксије

При избору контејнера за вашу терасу, бирајте оне који су довољно велики да подрже раст биљака и имају добру дренажу. Контејнери од теракоте или пластике су популаран избор, али можете експериментисати и са рециклираним контејнерима попут старих канти или дрвених сандука.

Квалитена смеша као супстрат за сетву

Квалитетна земља је кључна за успех ваше терасне баште. Бирајте органску земљу која је богата хранљивим материјама и добро дренира воду. Можете додати и компост или перлит како бисте побољшали структуру земље и обезбедили оптималне услове за раст биљака.

Савети

С обзиром на то да контејнери на тераси имају тенденцију да се брже исуше, важно је редовно заливати своје биљке. Пазите да не претерате с количином воде, али и да не дозволите да се земља потпуно осуши између заливања. Правилно заливање је кључно за здрав раст биљака.

Одабир биљака: При одабиру биљака за вашу терасу, бирајте оне које ће најбоље успевати у контејнерима и у условима које имате на располагању. Зачинско биље попут босиљка, першуна и рузмарина одлично се сналази у саксијама, док парадајз, паприке и тиквице могу бити одличан избор за оне са више простора.

Редовна прихрана: Баш као и биљке у башти, биљкама на тераси потребна је редовна прихрана како би им се обезбедиле потребне хранљиве материје за здрав раст и развој. Органска течна ђубрива или компостни чајеви могу бити одличан извор хранљивих материја за ваше биљке.

Заштита одоштеточина: Иако се ваше биљке налазе на тераси, и даље су подложне нападу штеточина. Редовно прегледајте своје биљке како бисте уочили евентуалне штеточине и предузели одговарајуће мере заштите, попут природних инсектицида или механичког уклањања штеточина.

Поврће за садњу у марту:

Уз све ове кораке, у марту можете почети са сетвом или садњом различитих врста поврћа на својој тераси. Неке од повртних култура које можете садити у марту су:

• Ротквице

• Спанаћ

• Слатки грашак

• Салата

• Рукола

• Млади лук

Са правилним планирањем и пажљивом негом, ваша тераса може постати права мала оаза здравог поврћа и зачинског биља. Уживајте у свежим плодовима свог рада и у лепоти ваше урбане баште!

Аутор: Иван Илић

Srodni tekstovi

Оставите коментар