Решавамо дилему: Има ли разлике у укусу воћа и поврћа из пластеника и са отвореног поља?

Аутор: draganadpetrovic
386 посета

Ово је вечита дилема и пуни смо предрасуда када је оваква производња у питању. У једној реченици пре ширег описа, укус поврћу или воћу не одређује место производње, већ је то искључиво сортна особина.

Генерално говорећи разлике у произвоњи нема. Предност пластеничке производње је у томе -што се ту диктирају и стварају идеални услови за развој биљака. Често се зими пластеници греју, како би се створили вестачки услови идеалне средине па биљке расту брже , раније сазревају и раније стижу на брање па се у жељи за бољом зарадом износе и продају када рецимо јос увек нема оног које стиже из редовне производње.

Илустрација: Укус воћа и поврћа зависи од сорте а не места на коме се гаји

Поврће из пластеника се више прска и нездраво је. НЕТАЧНО.

Нема разлике у броју третмана. Исто се прска и напољу и унутра. Штавише у заштићеном простору и мање, јер су биљке заштићене па теже долази до напада штеточина и проузроковача болести. Да се прска, прска се али по правилу онда када треба. И све је на савести произвођача. Већина и те како води рачуна, поштује каренце и слуша савете стручњака. Такође многи и одустају од куповине хемијских средстава јер су скупа.

Илустрација: Исти хибрид паприке гајен у пластенику и на отвореном имаће исти укус

Из пластеника има “пластичан” укус боље је ово из баште тј са отвореног.

Укус, мирис, боја, величина су одлике сорти и хибрида. Исти хибрид паприке гајен у пластенику и на отвореном имаће исти укус без разлике. Селекција је отишла далеко па се данас селекционишу такве биљке које ће дати плодове који су крупнији и чвршћи и који ће лакше да подносе стајање и транспорт јер се извози и ту је главна невоља. Анализе су показале да већина бира очима, када види крупан и плод са јаким бојама.Домаћих селекционара готово да нема и семе се увози а то страно семе је селекционисано да даје баш такве плодове који су атрактивни за купце. Наравно има и домаћих сорти али им је слаб маркетинг.

Извор: https://pupoljak.rs/2023/06/22/ima-li-razlike-u-ukusu-kod-povrca-i-voca-proizvedenog-u-plasteniku/

Srodni tekstovi

Оставите коментар