Реч стручњака: Како заштити малињаке после бербе?

Аутор: draganadpetrovic
513 посета

На подручју Србије, берба једнородних сорти малине је при крају. Засади се налазе у фази одумирања двогодишњих изданака и раста и развоја младих изданака. Малињаци улазе у фазу почетак мировања. После завршене бербе важно је наставити са агротехничким и хемијским мерама како би се обезбедио родни капацитет за наредну годину и продужио животни век засада.
Нега засада после бербе подразумева:
– резидбу изданака, родних стабала који су донели род ове године
– уклањање и уништавање орезаних изданака
– резидбу и проређивање летораста који су остављени за наредну годину
– наводњавање
– примена хемијских мера заштите са циљем сузбијања штетних организама

Илустрација: По завршетку бербе треба мислити на наредну годину

С обзиром да се у наредном пероду прогнозирају високе температуре, након сечења старих изданака не треба их одмах износити из шпалира како би служили као засена младим изданцима од јаке инсолације. У исто време, орезивањем до земље врши се селекција младих ластара. Потребно је урадити одабир средње развијених, тако да буде 10 летораста на 1 м. Они се привремено везују у шпалир, јер се њиховим усправљањем обезбеђује боља инсолација и апликација хемијских средстава. У условима суше и високих температура важна мера је и наводњавање како би се омогућио пораст и развој изданака који наредне године доносе род.

Визуелним прегледом засада су уочени симптоми љубичасте пегавости изданака малине (Didymella applanata) и смеђе пегавости листа малине (Sphaerulina rubi). Са циљем заштите од ових патогена, препоручује се примена неког од фунгицида:
– Quadris top (azoksistrobin +difenokonazol) 0,75 л/ха
– Akord WG (tebukonazol) 0,75 кг/ха

Такође, прегледом листова уочени су симптоми напада ериофидне гриње листа малине (Phyllocoptes gracilis) и обичног паучинара (Tetranychus urticae).

Пољопривредним произвођачима се препоручује да, уколико се утврди присуство ових штеточина, изврше третман неким од регистрованих акарицида:
– Uranus (a.m. etoksazol), у количини 0,5 л/ха
– Acramite 480 SC (a.m. bifenazat), у количини 0,2-0,375 л/ха

Илустрација: Проверите здравље свог малињака

У појединим засадима се региструје и присуство гала од малинине муве галице (Lasioptera rubi). У таквим засадима се препоручује механичко уклањање инфестираних биљних делова.

С обзиром на високе дневне температуре препорука је да се третмани изврше у касним вечерњим сатима.

Извор: https://www.agrotv.net/strucnjaci-pis-a-savetuju-zastitu-malinjaka-posle-berbe/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар