Реч струке: Производња младог лука у платенику током јесени и зиме

Аутор: draganadpetrovic
557 посета

Након скидања главног усева у пластенику током јесење-зимског периода на подручју Јабланичког округа слободне површине се током октобра и новембра засаде неком повртарском културом са краћим периодом вегетације. Једна од култура која се врло често може пронаћи у пластеницима јесте лук и то најчешће црни и бели лук. Није пожељно више година за редом садити лук на истој површини због појаве болести и штеточина. Након чишћења пластеника земљиште треба нађубрити, квалитетно припремити. Количине примене ђубрива најбоље је прилагодити претходно урађеној анализи земљишта. Најчешћа припрема земљишта одвија се ротофрезом јер је пожељно припремити земљиште ситно-мрвичасте структуре. Квалитетна припрема земљишта олакшава обележавање трака (најчешћи начин садње), а касније и саму сетву. Садња луковице најчешће се обавља почеком октобра и може трајати до краја новембра зависно од потребе тржишта и температурних услова током периода вегетације.

Илустрација: Сади се у редове са растојањем од 20 сантиметара/ Фото: Pixabay

Најчешће се сади у редове – траке са међуредним растојањем 10-12 цм и максималним растојањем у реду до 5 цм. Најчешће се у реду обавља гушћа садња уз утрошак луковице за садњу 6-7 кг/м2 зависно од крупноће главице. Прегуста садња није пожељна како не би дошло до појаве “потпаљивања” и пропадања усева. Лук за употребу “младог лука” не сади се на пуну дубину, тако да се и сама садња одвија знатно брже. Пре саме садње луковице треба класирати, одбацити све оштећене луковице. Ако се жели брже и уједначеније ницање луковице се могу потопити у воду и након садње битно је заливање водом температуре око 30 0Ц. При повољним условима из луковице се брзо развија корен и листови и образује млади лук (бело лажно стабло са зеленим листовима). Клијање и ницање почиње већ на 2-3 0Ц. На брзину раста и развоја, као и број младих биљака може утицати крупноћа луковице и број “гнезда” са клицама. Ако је већи број гнезда биће више младих биљака. Лук најбоље успева при оптималној температури од 18 0Ц, али биљка јако добро подноси и ниске температуре. Осим првог заливања након садње и редовног заливања током вегетације, ако желимо да убрзамо време пристизања младог лука пожељно је да се одржава температура од 15-18 ºЦ. Ниже температуре (око 5 ºЦ) неће нанети штету усеву, само ће успорити вегетацију. Заливање се најчешће обавља распрскивачима.

Илустрација: Млади лук из пластеника доступан је потрошачима током целе године/ Фото: Pixabay

Ако наступи хладнији период током зиме обавезно је прекривање агрилом и дуплим фолијама како усев не би промрзао. Пожељно је усев у фази 2-3 листа фолијарно прихранити 0,2% раствором азотним ђубривом. До краја вегетације могу се обавити 2-3 прихране азотним ђубривом, зависно од стања усева и потребе биљака. Како не би дошло до жућења листова и штете на биљкама, када нису сувише ниске температуре, пластенике редовно проветравати. Зависно од температуре и примењене агротехнике лук за тржишну зрелост достиже за 20-45 дана од садње расада или луковице. Ако се саде луковице то зависи и од сорте. Чупање, чишћење и продаја младог лука најчешће се одвија сукцесивно, зависно од организације и реализације продаје.

Јелена Стојиљковић,саветодавац за ратарство и повртарство ПССС Лесковац

Извор:https://jugpress.com/poljoprivreda-proizvodnja-mladog-luka-u-plasteniku-tokom-jesenje-zimskog-perioda/

Srodni tekstovi

Оставите коментар