Револуција у праћењу пољопривредне производње примењује се и у Србији

Аутор: draganadpetrovic
220 посета

APOLLO је пројекат који финансира ЕУ у оквиру Х2020 програма истраживања и који има за циљ да развије саветодавне услуге у пољопривреди које су намењене пољопривредницима који имају мала газдинства. Пројекат има за циљ да пољопривредницима приближи користи прецизне пољопривреде кроз приступачне услуге пружања информација, омогућавајући широку употребу сателитских података, као што су они који се добијају са ЕУ програма Коперникус. Ове услуге ће помоћи пољопривредницима да донесу боље одлуке надгледањем раста и здравља усева, процењујући величину њихове жетве и обезбеђујући савете када да наводњавају и ору своја поља. На крају, ове интервенције би требале да доведу до смањења трошкова и до већих приноса – стога до већег профита и конкурентности. Ово је озбиљан пројекат који је покренут пре око 5 година и за сада показује добре резултате.

APOLLO пројекат окупља девет партнера из пет европских земаља (Грчка, Шпанија, Аустрија, Белгија и Србија) и комбинује експертизу у агроекономији, пољопривредним услугама, науци о земљишту и сателитском осматрању Земље. Конзорцијум се поноси што је укључио два Удружења пољопривредника – Пољопривредну задругу Pella из Грчке и Удружење пољопривредника општине Рума из Србије, који врше пилот тестирања раних верзија услуге. Треће пилот тестирање се изводи у Шпанији у области Ла Манча. Наука се развија у свим областима па и у пољопривреди где се можда највише и врше истраживања јер је општи тренд да се нађу модели за производњу хране како би се пратио пораст броја становника на Планети.

Илустрација: Пилот тестирање примењује се и у Србији

APOLLO даје одговор на низ изазова са којим се суочава сектор пољопривреде у целини, и пољопривредници са малим газдинствима као појединци. Глобални раст становништва значи да ће пољопривредници морати да узгајају дупло више него данас како би нахранили 9 милијарди становника на планети. Истовремено, доступне земље за пољопривредну производњу је све мање, захваљујући растућем броју становника, ерозији земљишта и несташици воде. Коначно, врше се друштвени и правни притисци на пољопривреднике да смање утицај на животну средину, другим речима да користе мање пестицида, ђубрива, воде и горива.

Илустрација: Ова платформа погодна је за велика и мања газдинства

Прецизна пољопривреда може да помогне у проналажењу одговора на ове изазове. Детаљна информација о стању и здрављу усева омогућава пољопривредницима да примене хемикалије и воду у прецизним захтеваним количинама, где и када су потребни. Овај приступ се интензивно користи за управљање великим газдинствима, али је релативно нов пољопривредницима који имају мала газдинства, који често не могу да приуште велике инвестиције у нове технологије. АПОЛЛО има за циљ да отвори тржиште прецизне пољопривреде тако што ће пољопривредницима, обезбедити приуштиве и лаке за коришћење саветодавне услуге у пољопривреди.

APOLLO платформа обезбеђује четири сервиса:

– оптимални распоред орања
– оптимални распоред наводњавања
– праћење развоја усева
– процену приноса

Оптимални распоред орања даје савет када је добар термин за обраду земље да би се избегла деградација земљишта и уштедело гориво. Ове информација су базиране на влажности земљишта која се процењује из сателитских података.

Илустрација: Ова платформа, између осталог, одређује оптималну количину воде за наводњавање усева

Распоред наводњавања даје савет када је усевима потребна вода и која количина. На овај начин се оптимизује потрошња воде за наводњавање и избегава бацање воде и сувишно трошење енергије.

Мониторинг раста даје на основу сателитских снимака информације о здрављу и густини усева и биомаси у реалном времену, од клијања до жетве. Служи пре свега за правовремено препознавање и локализацију проблема (недовољно ђубрива, воде, појаву болести или штеточина) и планирање жетве.

Процена приноса се даје око месец дана пре жетве И служи за анализу продуктивности и доношење одлука на основу добрих информација.

Ова модерна технологија примењива је у свим сегментима пољопривредне производње, како на малим тако и на великим газдинствима.
APOLLO сервиси су тренутно у фази тестирања и континуираног развоја. Сви заинтересовани корисници могу се регистровати на систем и бесплатно користити и тестирати APOLLO сервисе који су у овој фази обезбеђени за подручје околине Руме. APOLLO апликација је доступна путем линка: http://apollo.draxis.gr

Више о APOLLO пројекту можете сазнати на званичном сајту: http://apollo-h2020.eu

Др Драгутин Протић, Департман за геодезију Грађевинског факултета у Београду

Приредио дипл.инж.пољ. Горан Вељковић

Извор: https://pupoljak.rs/2023/01/16/revolucionarna-tehnologija-u-satelitskom-pracenju-poljoprivredne-proizvodnje/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

Хаџи-Александар 17. јануар 2023. - 20:01

http://apollo.draxis.gr link nije aktivan…

Одговори

Оставите коментар