TOMACHOC®, представио нову серију хибрида парадајза у боји чоколаде оригиналних облика

Аутор: draganadpetrovic
977 посета

TOMACHOC®, је потрошачка марка Топ Сеедс Интернатионал, глобалне компаније за семе поврћа која се специјализовала за развој, производњу и дистрибуцију иновативних висококвалитетних хибридних сорти овог
популарног поврћа. Палета TOMACHOC® хибрида, састоји се од пет категорија парадајза, а све се одликују атрактивном чоколадном бојом и елегантним, уравнотеженим укусом, од киселог до слатког, са препознатљивим меснатости плодова. Хибриди су доступни у различитим облицима и калибрима, тако да их можете користити саме као међуоброк или у салатама, а његова необична боја га чини великим хитом у традиционалним јелима.
TOMACHOC® хибириди су настали резултат укрштања и хибридизације старих сорти црног парадајза
пореклом са полуострва Крим у Украјини, које су украјински војници који су носили семе у 19. веку ширили
у иностранство. Чоколадни парадајз познат је по својим јединственим сензорним карактеристикама: висок
садржај антоцијанина, природних биљних пигмената који парадајзу дају тамну боју, припадају класи
флавоноида и одликују се снажним антиоксидативним својствима. У плдовима је већи просечни садржај витамина Ц од осталих сорти парадајза али и калијума, што повољно делује на крвни притисак. Такође имају висок ниво Брикса, који може достићи и до 10 степени, што указује на добру слаткоћу: ниво Брикса је индекс који мери садржај растворне течности у соку и често се користи за означавање слаткоће воћа.

Илустрација: Доступни у различитим облицима и величини /Фото TSI Tomachoc

На тржишту су доступни следећи парадајзи TOMACHOC® Plum choc tomato: овални парадајз тежак између 80-110
грама, изведен из сорте Cordobesa. Долази у гроздовима од 6-8 плодова врло уједначеног калибра, високе конзистенције и продуженог рока трајања. Карактеристичан и иновативан облик, који се разликује од цилиндричног облика који се обично налази на тржишту, има интензивну зелену боју која тежи да постане црна у зрелости и висок садржај ликопена.
Савршен за салате, има изражен меснат укус. Зову га шљиволики чоколадни парадајз.
• Mini-plum choc tomato: је попут чоколадиране шљиве, има издужени овални облик, али има минијатурни калибар од 30- 35 грама, у зависности од сорте. Асортиман укључује: TOP Zohar, један од најпознатијих, је пругасти парадајз интензивне зелене боје и атрактивног тамноцрвеног меса, идеалан као дневна ужина. Одликује се слатким, освежавајућим укусом који садржи хранљиве елементе као што су ликопен и антиоксиданти; TOP Lotz је парадајз са овалним обликом кога карактеришу зелене пруге, мало заобљенији и има другачији циклус узгоја. Одликује се интензивним слатким укусом, има мноштво хранљивих својстава; за крај, TOP 2400 је мало већа сорта. Парадајз укусног карактера, добро уравнотежен између слаткоће и киселости, јединственог укуса приметног од првог залогаја.
Овај здрави парадајз изврсно се служи свеж.
• Snack choc tomato: најмањи од парадајза хибрида под брендом TOMACHOC® јеовалног облика, намењен
је за међуоброк због калибра 18-20 грама, који потиче од сорте TOP Tiana. Одликује се богатом, светлом и
тамном бојом, има непогрешив укус између слатког и сланог. То је здрава грицкалица која одаје лепоту боја вашим јелима. Захваљујући доброј покривности лишћа и атрактивном облику и величини, задржава тамну, ишарану боју чак и у условима високе топлоте и зрачења. Има висок брикс од 10,6 -11 степени.Нови асортиман употпуњују два округла парадајза:
• Round choc tomato: парадајз добијен из две добро утврђене сорте које се гаје већ дуги низ година: Shir, калибра
80-100 грама и Quinto, калибра 70-100 грама. То је округли choc парадајз који се одликује интензивном смеђом бојом
са тамнозеленим нијансама и укусом са благим меснатошћу.
Упакован са здравственим предностима, препоручује се за конзумацију свежег или куваног.
• Cherry choc: парадајз од вишње добијен од сорте TOP Zmira, који се одликује малим калибром од 25-30 грама. Кора је прошарана тамнозеленом и црвеном и има висок садржај ликопена и каротеноида, као и одлична органолептичка
својства. Сочно и хрскаво, са високим нивоом Брикса, идеално је за међуоброк.

Илустрација: Идеалан за међуоброк/ Фото TSI Tomachoc

Где се гаје нови хибриди?
У Италији се парадајз Tomachoc® гаји на Сицилији као и у Лацију. Повољно време ове зиме резултирало је
висококвалитетном жетвом за читав асортиман и успешним пријемом код произвођача на циљним тржиштима: пре свега у Италији, али и у северној Европи и све више на Блиском истоку.
„Било је пуно комерцијалног интереса за сорту Tomachoc® “, коментарише Fabrizio Iurato, продајни представник у
ТСИ Италија, комерцијалној подружници компаније Топ Сеедс Интернатионал. „С једне стране, атрактиван изглед
често импресионира младе малопродаје који желе да својим купцима понуде оригинални производ, људе који брину о здравој исхрани и новим производима на тржишту. С друге стране, средња хрскавост асортимана Tomachoc® омогућава дужи рок трајања, што је важно за малопродајни сектор јер смањује отпад. “Штавише, сорте се бирају ради уједначености калибра поврћа како би се осигурало да током обраде у фази пре стављања у промет нема отпада повезаног са калибром односно величином.
У Шпанији, где постоји врло разборито тржиште специјализоване за ароматизован парадајз, које поред свог
искуства имају врло строго планирање које гарантује висок квалитет. „Да би се добило поврће изванредних сензорних карактеристика и изврсног укуса, одликовано хрскавошћу и високим нивоом Брикса, велика пажња мора се посветити проводљивости воде, као и колебању температуре и влажности“, објаснио је Victor Romero, специјалиста за продају.
Tomachoc® добија велику пажњу са међународних тржишта, делом захваљујући широким маркетиншким активностима које су довеле до стварања новог веб сајта бренда и комуникације са потрошачима путем Инстаграм странице, као и као резултат његовог учешћа на последњем издању Конгреса о парадајзу, међународног догађаја посвећеног искључиво парадајзу. Током догађаја, који је ове године био у потпуности на интернету, Tomachoc®је имао најпосећенији виртуелни штанд на сајму. „Наш тим је био при руци цео дан да одговори на бројна питања посетилаца. Презадовољни смо, посебно с обзиром на глобалне изазове пандемије“, коментарисао је Ofir Elasar, потпредседник продаје и маркетинга у компанији Топ Сеедс Интернатионал.

Илустрација: Иновативни хибридни парадајз високог квалитета/ Фото TSI Tomachoc Shir

Ко производо ново семе парадајза?
Топ Сеедс Интернатионал је међународна компанија специјализована за истраживање и маркетинг иновативних
хибридних сорти висококвалитетног поврћа. Основан у Израелу 2003. године, послује широм света преко
компанија из Шпаније, Италије и Мексика. Од маја 2017. године, Топ Сеедс Интернатионал је у власништву групе
Mitsui & Co Ltd….
Циљ компаније је да гарантује високе приносе и плодове одличног укуса избором сорти са генетском
резистенцијом на широк спектар болести. Континуираним теренским истраживањима генетичари, агрономи и
техничари компаније одабиру најбоље сорте многих различитих врста поврћа у погледу еластичности и
профитабилности, укључујући парадајз, паприку, краставце, патлиџане, диње и лубенице.

Извор: Агробизнис магазин


Srodni tekstovi

Оставите коментар