Šećerane izašle sa otkupnom cenom šećerne repe

Аутор: dzonioff
1,4K посета

Za desetak dana počeće setva šećerne repe. Iako proizvodnju u Evropi ugrožava jeftin šećer proizveden od šećerne trske, a uvezen iz Brazila, stručnjaci kažu da će repa u Srbiji biti posejana na nešto većim površinama nego prošle godine.

Bez obzira na okolnosti, ugledni ratar u Bečeju Nandor Kovač će, kao i svake godina, posejatu šećernu repu i to 25 hektara.

Šećerna repa je jedina kultura za koju ratari znaju koliko će im biti cena plaćena. Ove godine će 34 EUR za tonu repe platiti i Sunoko i Hellenik Sugar. I dok je pre deceniju tona šećera na tržištu bila i više od 700 EUR, sada je cena pala na nešto više od 300 EUR.

Generalni direktor kompanije Sunoko, koja u svom vlasništvu poseduje šećerane u Vrbasu, Kovačici i Pećincima, Slobodan Košutić kaže da ratari profit mogu obezbediti samo većom proizvodnjom.

– Poređenja radi, evropski proizvođači šećerne repe u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Poljskoj, dobijaju od 13 do 14 tona šećera po hektaru. Mi smo prošle godine ostvarili osam, a izazov nam je da postignemo 10 tona po hektaru – izjavio je Košutić.

Kompanija Sunoko je sa proizvođačima ugovorila proizvodnju šećerne repe na 27.000 hektara.

Hellenik Sugar će repu primiti sa 12,5 hiljada hektara, a prerađivaće je u šećerani u Crvenki, dok će ona u Žablju, kao i prošle godine, ostati van pogona.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3193119/ove-godine-cena-za-tonu-secerne-repe-34-eur

Srodni tekstovi

Оставите коментар