Mraz oštetio pšenicu, hoće li to uticati na prinos

Аутор: dzonioff
785 посета

Pšenica je prethodne jeseni u Srbiji zasejana na oko 600.000 hektara. Sve do sredine februara pšenica je dobro izgledala, ali je zbog naglog pada temperature praćene jakim jutarnjim mrazevima požutela. Da li će i kako to uticati na prinose?

Kako bi bar delimično umanjio pričinjenu štetu od mraza na pšeničnim poljima, Milan Stajić, poljoprivrednik iz Zrenjanina ovih dana je krenuo sa valjanjem iznikle pšenice koja je pretrpela značajna oštećenja od izmrzavanja“Bavim se jedno pedeset godina otprilike, godina manje ili više, ali ovako nisam zapamtio, ova golomrazica, ovaj mraz koji je bio u februaru jako je oštetio pšenicu i to koja je posejana u optimalnom roku i sada ga ja valjam namerno, da malo iskidam te suve. To je trava praktično, i tu pšenicu koja je opaljena takoreći od mraza da uništim i ono što je mraz izdigao i napravio vazdušni prostor u korenu da složim“, objašnjava Milan Stajić.

U poljoprivrednoj stručnoj službi u Zrenjaninu smatraju da je još rano govoriti o umanjenju ovogodišnjeg roda.

„Situacija se zaista promenila samo u nekoliko hladnih dana u regionu Srednjeg Banata polja pšenicem i ječma su se zažutela, došlo je do izmrzavanja nadzemnog dela. Hladan period koji smo imali u februaru u periodu od 12. do 17. naneo je velika oštećenja kada je u pitanju lisna masa, pre svega pšenici i ječmu. Skoro da ne postoji njiva u ataru koja nije pretrpela oštećenja. Temperature koje imamo ovih dana nešto su više, i to pogoduje rastu i razvoju pšenice, i očekujemo da će se veoma brzo polja pod pšenicom i ječmom ponovo zazeleneti“, napominje Zorica Rajačić iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

I dok poljoprivredni proizvođači ovih dana muku muče sa pšenicom, prva polovina marta namenjena je početku prolećne setve koja je na području pet opština Srednjeg Banata planirana na 200.000 hektara.

Izvor:https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/4279630/psenica-zima-hladnoca-prinos.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар