Јечам замена за кукуруз када је суша?

Аутор: Gdjakovic
358 посета

КИКИНДА – Произвођачи сунцокрета и кукуруза у Кикинди ове године очекују знатно боље приносе с обзиром на веће количине падавина током пролећа и попуне дефицита влаге у земљишту. Јаре културе су у фази интензивног пораста, али планове квари откупна цена кукуруза која се креће око 20 динара за килограм.

Кукуруз је традиционално најдоминантнија пољопривредна култура на подручју северног Баната, али је због ниске откупне цене, која се сада креће око 20 динара, као и прошлогодишњих изузетно ниских приноса, приметна промена у плодореду, тако да је ове године више површина било под озимим стрнинама.

“Ми смо такво подручјуе где су слабе кише у јулу што никако не одговара кукурузу, али је јечам култура која може јако доро да га замени и за храну за стоку и као род, тако да смо прешли на јечам уместо кукуруза“ – каже Стеван Бурсаћ из Банатског Аранђелова.

Кукуруз и сунцокрет су у веома доброј кондицији и у фази су интензивног пораста. То је један од разлога што земљорадници очекују добре приносе. За разлику од претходне године, јаре културе ове сезоне примиле су много више падавина, иако су кише биле прилично неуједначене.

“Није цела површина коју ми пратимо исто покисла. Велике су разлике биле и на дневном и месечном нивоу. У просеку за сада имамо 444 литре од октобра до сада, а вишегдишњи просек је око 400 литара што значи да смо у плусу са неких 30 литара воденог талога“ – истиче Зоран Симић, Пољопривредна стручна служба Кикинда.

Струка такође бележи веће повштине под озимим стрнинама и окретање пољопривредника ка пшеници, уместо кукуруза и сунцокрета. Разлог су били прошлогодишњи изразито ниски приноси окопавина.

“С обзиром на то да смо прошле године имали проблема са јарим окопавинама, ове године смо имали велике површине са површинама под пшеницом и јечмом где су површине порале преко 20 процената“ – подсећа др Милан Миросављевић, са Новосадског института за ратарство и повртарство.

На подручју Кикинде кукуруз се традиционално сеје на преко 30.000, док је под сунцокретом око 18.000 хектара.

https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/proizvodjaci-kukuruza-i-suncokreta-ocekuju-vece-prinose_1455137.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар