Шта кажу стручњаци какав род кукуруза можемо да очекујемо

Аутор: draganadpetrovic
850 посета

У оквиру „Дана поља кукуруза и сунцокрета“ у Панчеву представљено је стање усева и дате процене какав ће бити род. Стручњаци очекују да буде у оквиру слабијег вишегодишњег просека док пољопривредници тврде да ће бити лошије од тога.Сагледавајући усеве на огледном пољу панчевачког Института „Тамиш 1“ кроз сарадњу са пољопривредницима, стручњаци су оценили да ће кукуруз имати бољи род ако је посејан раније, у првој декади априла, док су касније сорте више страдале због суше.Ратари у јужнобанатском крају највише сеју ту биљну културу, очекују лошу годину. Надају се да ће виша откупна цена бар мало надокнадити уложено.

„Кукуруз је много лош, има много јалових. То што има клип, мали је, кратко је зрно. Једино ако мало помогне киша, али не верујем“, наводи пољопривредник из Качарева Слободан Стоилковски.

Стручни сарадник у Институту „Тамиш“ Јан Бабка каже да доста људи калкулише тако што кажу да ће бити 60 одсто мањи принос.

Илустрација: Суша утицала на квалитет зрна/ Фото: Pixabay

„Можда у односу на прошлу годину, која је била јако добра. Тако да ће бити у нивоу слабијег вишегодишњег просека, зависно од региона“, напомиње Бабка.

За разлику од кукуруза, сунцокрет се боље развијао. Киша је пала у право време, а пред цветање није било услова за развој гљивичних обољења, што је био проблем претходне две године. За сада је пожњевено тек десет одсто посејаних површина.

Ратар из Банатског Новог Села Марко Јакшић каже да је почела жетва сунцокрета пошто због влаге није могло раније.

„Принос је око две тоне по јутру. Претходних година било је боље, а ове је суша одрадила своје“, наглашава Јакшић.

Илустрација: Наводњавање постаје неопходно/ Фото: Pixabay

За боље приносе важно је направити процену састава и влажности земљишта, одредити најбољу густину сетве и време прихране.

Избор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4498745/kukuruz-prinos-ratari-strucnjaci.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар