Цене стоке са пијаца широм Србије и извештај о протестима пољопривредника

Аутор: Gdjakovic
392 посета

Телад скупља у седмици за нама на пијаци живе стоке у Ужицу, јер је доминирао износ од 580 дин/кг. Репортери СТИПС из Краљева забележили су пад откупне цене телади СМ расе телесне масе до 160 килограма у кланицама на подручју рашког региона, пошто је откуп најчешће обављан за 600 дин/кг. На пијаци живе стоке у Пожаревцу протекле је седмице дошло до раста продајне цене товне јунади телесне масе од 350 до 480 килограма на доминантних 480 дин/кг. Доминантна откупна цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма износила је 700 дин/кг у кланицама на подручју браничевског региона. За откупљену товну јунад телесне масе од 350 до 480 килограма плаћали су 550 дин/кг, док је доминантна откупна цена крава за клање СМ расе износила 230 дин/кг.

Кланичари са подручја севернобачког региона евидентирали су пад откупне цене товних бикова телесне масе преко 500 килограма на доминантних 360 дин/кг. Протекле је седмице евидентиран откуп мушке телади у кланицама на подручју моравичког региона по доминантној цени од 500 дин/кг и женске телади по доминантној цени од 450 дин/кг. Доминантна откупна цена товних бикова телесне масе преко 500 килограма била је 350 дин/кг у кланицама на подручју јабланичког региона. Цена се није мењала у односу на претходну седмицу упркос доброј понуди. На сточној пијаци у Лесковцу је изостала продаја телади и осталих категорија говеда. Солидна понуда телади у кланицама на подручју пиротског региона по доминантној цени од 500 дин/кг. За откупљене товне бикове СМ расе телесне масе преко 500 килограма одгајивачи су протекле седмице плаћали 440 дин/кг.
Скупља прасад на подручју Ужица, товне свиње скупље на подручју Шапца.

Раст откупне цене прасади забележен је у кланицама на подручју златиборског региона, јер је откуп најчешће вршен по цени од 550 дин/кг. Откупна цена товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма била је виша у односу на прву седмицу маја. Доминирао је износ од 260 дин/кг. Обим понуде и откупљених грла био је задовољавајући по мишљењу одгајивача. На сточној пијаци у Краљеву, дошло је до пада продајне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма, пошто је током друге седмице маја доминирао износ од 260 дин/кг. У кланицама на подручју јабланичког региона је евидентиран раст откупне цене прасади исте категорије, јер је доминирао износ од 480 дин/кг, уз добар обим откупљених грла. Нижа је била откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма и у кланицама на подручју зајечарског региона Најчешћа откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма износила је 500 дин/кг у кланицама на подручју рашког региона. За откупљене товне свиње кланичари су у зависности од квалитета и телесне масе грла плаћали од 210 до 230 дин/кг, док је доминантна откупна цена крмача за клање износила 180 дин/кг. На сточној пијаци у Краљеву није било промене, како у погледу понуде и тражње, тако и у погледу откупних цена у односу на прву седмицу маја.

Јагњад скупља на подручју Шапца, Ужица и Пожаревца, а јефтинија на подручју Чачка, Ниша, Краљева и Пирота

Откупна цена јагњади била је виша у кланицама на подручју Шапца и околних места у односу на претходни период. Доминирао је износ од 420 дин/кг. Раст цене јагњади евидентиран је на пијаци живе стоке у Ужицу, пошто су се најчешће могла пазарити за 420 дин/кг. Репортери СТИПС из Пожаревца протекле су седмице забележили раст продајне цене оваца, на сточној пијаци у овом граду, на доминантних 210 дин/кг. На сточној пијаци у Чачку дошло је до пада продајне цене јагњади у односу на претходни период, пошто је доминирао износ од 380 дин/кг. Јагњад су била јефтинија и на сточној пијаци у Нишу у односу на претходну седмицу, пошто су се најчешће мпгли пазарити за 500 дин/кг. Пад продајне цене јагњади евидентиран је протекле седмице и на сточној пијаци у Краљеву. Доминирао је износ од 410 дин/кг. Нижа је била продајна цена јагњади и на сточној пијаци у Пироту, пошто је доминирао износ од 500 дин/кг у седмици за нама. На сточној пијаци у Лозници могла су се пазарити јагњад за 420 дин/кг у периоду од 8. до 14. маја. Поред јагњади у понуди је било јаради по цени од 230 дин/ кг, овца по цени од 210 дин/кг и коза по цени од 120 дин/кг. Кланичари са овог подручја откупљивали су јагњад са овог подручја по доминантној цени од 400 дин/ кг и овце по доминантној цени од 200 дин/кг.


Репортери СТИПС из Чачка евидентирали су протекле седмице раст доминантне цене кукуруза, окруњеног природно сушеног, пшенице и сточног јечма упакованих у џакове од 50 килограма на доминантних 40 дин/кг код све три пољопривредне културе. Сојина сачма била је скупља у односу на претходни период у малопродајним објектима на подручју Кикинде, пошто је доминирао износ од 118 дин/кг. На газдинствима у околини Панчева евидентиран је раст продајне цене кукуруза, окруњеног природно сушеног, пошто је доминирао износ од 26 дин/кг. За разлику од кукуруза јефтинији су у односу на претходни период били пшеница, упакована у џакове (доминирао је износ од 25 дин/ кг) и сојино зрно (доминирао је износ од 59 дин/кг). У малопродајним објектима на подручју овог града дошло је до пада цена пшенице на доминантних 26 дин/кг и кукуруза на 27 дин/кг. На пијаци у Ужицу, протекле је недеље евидентиран пад доминантне цене сточног брашна на 30 дин/кг.

Агроинфо вест
Широм Србије пољопривредници тракторима блокирају путеве, незадовољни откупном ценом пољопривредних производа и ускраћеним бенефитима од стране државе. На улице су у мирну вожњу изашли сточари из Старчева, Баваништа, Кисача, Богатића, па све до Пожаревца, Новог Сада, Суботице, Раче и других градова. Све је уследило након пропалих преговора у Влади Србије са премијерком Аном Брнабић, а по одбијању позива на састанак са председником Александром Вучићем. Наиме, иако пољопривредници првог дана протеста нису у потпуности блокирали проток саобраћаја, најавили су да, ако им до четвртка не буду испуњени захтеви – крећу у масовну блокаду Београда. Како за Данас каже Дејан Трајковић, пољопривредник из околине Ковина, у наредним данима у плану је радикализација протеста. ”Први дан смо одлучили да тракторима стојимо крај путева, а за наредне дане се тек договарамо око координације. Ако Влада до краја дана не буде заинтересована за пољопривреднике, и изостане реакција, уследиће радикализација протеста. Сада смо кренули и нема престајања“, каже Трајковић. Он истиче да је сада све у рукама Владе, јер до сада ништа нису решили, а пољопривредници немају намеру да се повуку без конкретних испуњења захтева. Према најавама организатора протеста, пут Београда тракторима и механизацијом кренуċе пољопривредници уз општина Крагујевац, Рача, Смедеревска Паланка и Баточина. Како напомиње Горан Филиповић, један од пољопривредника који учествује у протестима у Новом Саду, захтеви предати Министарству пољопривреде стоје већ десет дана ”на столу“, а ништа се на том пољу не решава. ”Два пута су пропали преговори са Владом, ништа нисмо договорили. Најважнији захтев не постоји – свих осам су најважнији. Не зна се који је ургентнији од којег. По мени је најургентнији дизел, који чекамо ко зна колико година“, каже Филиповић. Мирослав Матковић, председник Удружења пољопривредних произвођача Суботице, додаје да је протестантима намера да на путевима без прекида остану до четвртка. “Ако председник или премијерка не потпишу наше захтеве, спремни смо у петак да кренемо тракторима до Београда, заједно са осталим удружењима из читаве Србије”, упозорава Матковић. Током првог дана инциденти нису забележени, а на појединим местима били су присутни локални полицајци, док су, према речима пољопривредника Милана Милошевиċа из Вишевца, службеници БИА вршили притисак на организаторе да одустану од протеста. (Agronews)

Srodni tekstovi

Оставите коментар