Ускоро почиње жетва пшенице, очекује се рекордан род кукуруза

Аутор: draganadpetrovic
970 посета

ЖЕТВА пшенице ове године касниће најмање 10 дана. Хладно пролеће и кише успорили су вегетацију свих усева, па је неминовно да ће се то одразити и на почетак скидања пшенице и јечма са њива.
Очекује се да ће жетва почети негде око 10. јула, али то не би требало да утиче на њен квалитет и количину. Иначе, није неуобичајено да ови послови касне. Очекујемо род пшенице од скоро три милиона тона.

Према речима Сунчице Савовић, директорке Удружења „Жита Србије“, дешавало се и да жетва почне и 15. јуна, када је време то дозвољавало.

Илустрација: Жетва почиње око 10. јула
  • Жетву пшенице треба уредити на 595.000 хектара, што се може урадити за седам дана – говори Савовићева. – То подразумева да временске прилике дозволе да се ради на њиви и да не буде никаквих падавина. Да до почетка треће недеље јула буде све готово. Приноси зависе од самог региона, примењених агротехничких мера и типа земљишта. Најмањи просек ће бити око 4,5 тона по хектару. Иначе, приноси пшенице знају да иду и до 10 тона. Очекује се да род буде око пет тона по хектару.

Пшенице ће из овогодишњег рода бити и за извоз. Од неких, предвиђених, 2,9 милиона тона, за извоз ће бити 1,3 милиона тона. Када је реч о јечму, жетва је започела спорадично још претходног викенда. Очекује се да у пуном јеку буде крајем ове недеље.

  • Јечам је засејан пет одсто мање него прошле године, на неких 105.000 хектара – објаснила је Савовићева. – Очекивани приноси су око 4,7 тона по хектару, а укупан род да буде неких 493.500 тона. Скоро све то потрошимо на домаћем тржишту, док ћемо за извоз имати око 80.000 тона. Површине под јечмом су смањене, јер су повећани кукуруз и пшеница.
    У овом тренутку тешко је говорити о приносима пролећних усева, због изузетно хладног пролећа. Сетва је каснила и пролећне културе сада су у раним фазама развоја.
  • Надамо се рекордном роду кукуруза од 8,1 тоне по хектару – говори Савовићева. – То би значио род од више од осам милиона тона. За соју и сунцокрет очекујемо више од три тоне по хектару. То би значило род соје од око 780.000 тона, а сунцокрета 680.000 тона.
Илустрација: Очекује се рекордан род кукуруза од 8,1 тоне по хектару

БИЋЕ И ЗА ИЗВОЗ
ПШЕНИЦЕ би требало да имамо за извоз око 1,3 милиона тона. Код кукуруза, нека очекивања су да то буде 3,2 милиона, јечма 80.000, а што се тиче соје око 300.000 тона. Доступног сунцокрета за иностране трговце биће око 115.000, а уљане репице и до 70.000 тона.

Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1009747/stize-rekordan-rod-kukuruza-zetva-psenice-kasni-zbog-loseg-vremena-njen-pocetak-biti-tek-oko-10-jula

Srodni tekstovi

Оставите коментар