Тритикал заузима све више површина, а зато постоје и оправдани разлози

Аутор: Gdjakovic
434 посета

Тритикале Triticale sp.) је биљна врста која је настала укрштањем пшенице и ражи. Нашао је примену у исхрани свих врста домаћих животиња, за израду концентроване сточне хране од житарица или као надземна волуминозна сточна храна.

По својим карактеристикама је продуктивнији од својих матичних компоненти, посебно у неповољнијим условима средине за раст. Тритикал карактерише висока отпорност на болести, штеточине и сушу и велика распрострањеност, односно могућност гајења у крајевима где кукуруз не успева, или у подручјима са умереном климом, као озими усев.

Хранљива вредност тритикалеа огледа се у садржају протеина који је у процентуалном опсегу од 14-17%, високом садржају аминокиселине лизина, који износи око 0,52%, што је за 10-30% више од количине лизин у комерцијалним сортама пшенице. Такође, воће је изузетно богато фосфором, витаминима групе Б (Б1, Б2, Б3, Б6), токоферолом, ензимима који разграђују сложена органска једињења, скробом, шећерима растворљивим у води, целулозом, уљима итд. Према досадашњим сазнањима, концентрована сточна храна од зрна титикала постиже најбоље резултате у исхрани живине и крава музара. Као крмна биљка, тритикале је продуктивнија од осталих правих житарица.

Поред исхране животиња, тритикале се може користити и у исхрани људи, у прехрамбеној индустрији за производњу разних тестенина и других пекарских производа.

У поређењу са другим житарицама, то је новији усев и резултат је људског оплемењивачког рада започетог средином 19. века. Данас добија све већи значај, у високоразвијеним земљама користи се у савременој сточарској производњи, гаји се на преко четири милиона хектара са просечним приносом од 4 т/ха.

На основу чињенице да су агротехничка улагања знатно мања у односу на друге врсте житарица, а да су прилагодљивост и отпорност веома високе, тритикале је погодан за гајење у условима органске и одрживе пољопривреде.

ФОТО: Центар за стрна жита из Крагујевца – сорте тритикалеа

Услови успеха

Тритикале карактерише висока отпорност на сушу и ниске температуре, па постиже добре резултате и на већим надморским висинама. Презимљава боље од пшенице, отпорнија је на нагло отапање снега и појаву ледене коре. Ниске потребе за топлотом омогућавају биљкама да не престану да расту током топлијих зима.

Захваљујући снажно развијеном кореновом систему, великој усисној снази, тритикалеу је потребно много мање влаге него пшеници. Изразита отпорност на сушу потиче од воштаних премаза на листу и способности задржавања воде у ћелијама. Карактеристика биљке је успорено физиолошко одумирање, тако да лисни апарат функционише дуже него код пшенице и ражи, а самим тим се продужава период наливања зрна. Због тога се у зрну акумулира 1-2% више протеина него у пшеници, односно 3-5% више него у ражи.

Најбоље резултате у производњи забележио је гајење тритикалеа на плодним земљиштима, као што су черноземи и ливадски црнци, међутим, захваљујући морфолошким карактеристикама кореновог система и генетским карактеристикама, веома се успешно гаји на киселим, песковитим, сланим земљиштима, сиромашним земљиштима. микроелемената или у условима високе концентрације токсичних елемената. Тако се гајењем тритикалеа на подзоластим, песковитим, обредним, новоосвојеним земљиштима, као и на осушеним барама и чистинама, односно на свим земљиштима са киселошћу мањом од 5,3, могу постићи већи приноси него код било које ратарске културе.

Тритикале је перспективна пољопривредна култура која заслужује пажњу произвођача, нашла је своје место у пољопривредној и сточарској производњи, а све је присутнија и у исхрани људи. Зелена маса крмних сорти тритикале је нежна и слатка, због чега је говеда веома радо једу. Многи узгајивачи верују да је тритикале хлебно зрно будућности јер његов потенцијал плодности већ превазилази постојеће право жито. Успева у рубним областима производње пшенице, где због услова животне средине стално опада у приносу (брдско-планинска подручја), а високе сорте ражи не могу у потпуности да искористе плодност земљишта без полегања.

Извор: https://pssrs.net/znacaj-i-uslovi-uspijevanja-tritikalea/

Центар за стрна жита из Крагујевца – СОРТИМЕНТ

КГ 20 сорта зимског тритикалеа рана сорта,висина стабљике око 90 цм, брз раст – конкуренција корову, веома добра отпорност на болести и штеточине, тежина 1000 зрна око 43 г, хектолитарска тежина око 75 кг/хл, 14-17% протеина зрна, опционо – сетва у пролеће

КГ Бинго сорта зимског тритикалеа средње рана сорта, изражено извијање, висина биљке око 110 цм, отпоран на полагање, висока отпорност на ниске температуре и сушу, изузетно отпоран на болести, маса 1000 зрна 40 г, хектолитарска маса 82 кг/хл, 13,5-15% протеина зрна

Тријумф  сорта зимског тритикалеа средње касна сорта, интензивног боцкања, висина стабљике око 110 цм, одлична отпорност на полагање, изузетна отпорност на болести и штеточине,
тежина 1000 зрна око 44 г, хектолитарска тежина око 82 кг/хл, 14-17% протеина у зрну

Фаворите сорта зимског тритикалеа рана сорта, висина биљке око 95 цм, отпоран на лежање и болести,
тежина 1000 зрна око 44 г, хектолитарска тежина око 81 кг/хл, 13-16% протеина зрна, опционо – сетва у пролеће

Извор: https://strnazita.rs/ 

Srodni tekstovi

Оставите коментар