Стручњаци упозоравају: прегледјте усеве пшенице

Аутор: Gdjakovic
285 посета

Koд усева пшенице присутни су симптоми одређених болести и до 60 одсто биљака, а ова појава много је израженија у Војводини него у централној Србији. Висок ниво заразе биљним болестима, попут сиве пегавости листа пшенице, пепелнице жита и лисне рђе могу се уочити на готово свакој парцели. Степен заражености, по објашњењу стручњака, зависи од више фактора – рока сетве, густине склопа, плодореда, сортимента, квалитета семена, минералне исхране и других спроведених агротехничких мера.

У централним и јужним крајевима Србије усеви су у слабијим фазама развоја и са знатно мањим процентом заражених биљака.

Прогнозно-извештајна служба Војводине, објавила је да готово да нема парцеле на подручју ове покрајине где нису присутни симптоми болести и где није постигнут епидемијски праг штетности који износи – 10 одсто биљака. Симптоми сиве пегавости листа пшенице могу се уочити на готово свакој парцели, а у најзараженијим усевима проценат биљака са симптомима креће се и до 65 одсто. Пепелнице жита су такође у знатној мери присутне код усева, од 10 до 60 процената, док се лисна рђа може видети у различитом интензитету, од свега неколико процената до чак 60 одсто, пише „Пољосфера”.

Стручњаци свим произвођачима пшенице препоручују обилазак усева и преглед на присуство симптома болести. Како тренутно стање указује на изузетно висок ниво заразе биљним болестима, напомињу да би по стабилизацији временских прилика, и чим буде омогућен улазак механизације на парцеле требало кренути са хемијским мерама заштите и то најпре усева из најранијих рокова сетве. Потребно је, упозоравају, да температуре довољно порасту како би ефикасност фунгицида била на задовољавајућем нивоу.

Професор др Радивоје Јевтић, са Института за ратарство и повртарство у Новом Саду, рекао је за „Политику” да би једна од ових болести могла да има везе са распрострањеним сејањем семена са тавана, али нису урађене анализе па још не знамо о којој врсти пегавости је реч. Друге две (рђе и пепелница) не преносе се семеном, већ је шире паразити и јављају се на зеленим, здравим деловима биљке.

Наш саговорник напомиње да истраживања показују да уколико су просечне температуре, током јануара и фебруара, више у односу на просечне вишегодишње, као што је ова година, могла би да се догоди појачана појава жуте рђе, што је био случај 2004. када је та болест изазвала доста проблема на њивама у Србији.

– Треба свакако поштовати препоруке прогнозно-извештајне службе и правовремено предузимати мере у циљу сузбијања паразита. Код жита је повољна околност то што већина фунгицида који се примењују имају широк спектар деловања. С једним фунгицидом могуће је утицати на сва три паразита – објашњава Јевтић.

Додаје да је још рано говорити о могућим утицајима ових појава на приносе, јер су биљке већином у фази бокорења, али уколико се не би урадило правовремено сузбијање могло би да дође до пада приноса.

– Велики произвођачи, они који се озбиљно баве производњом поштују препоруке. Не треба масовно ући у систем заштите јер је свака парцела прича за себе. Третирање се обично прво ради код најразвијенијих усева, јер би они могли да имају највише губитака уколико се паразити не би сузбили – наглашава Радивоје Јевтић.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/543222/poloprivreda-psenica-bolest

Srodni tekstovi

Оставите коментар