Стара сорта пасуља скупља од меса

Аутор: draganadpetrovic
443 посета

Домаћица Рада Дрезгић из Дубља у Мачви узгаја пасуљ који је скупљи од меса! Сваког четвртка на пијаци у Богатићу она продаје жуто-зелени пасуљ старе, скоро заборављене сорте познате по називу сумпораш или славонац.

Како год га називали, килограм кошта 1.000 динара, па се никако не би могло рећи да је „сиротињска храна“ како се одувек говори за кувани чорбасти пасуљ.

– Купују људи. На овом пасуљу су се многи одгајили. Брзо се кува и укуснији је од белог пасуља и ако је скуван клот, а са сувим ребарцима или сланином је као лек – каже Рада.

Илустрација: Брзо се и лако скува, а најбоље успева уз кукуруз

Некада је ова стара сорта пасуља била најраспрострањенија, а данас се веома мало сеје, те није чудо што је у трговинским маркетима три пута скупљи од увозног белог пасуља. Рада објашњава да се семе временом „губило“ јер су многи одустали од идеје га узгајају.

– Тешко га је гајити, а млађи неће да се муче. Ја сам семе наследила од покојне свекрве пре 25 година и сејем га сваке године у пролеће. Тако увек имам довољно да оставим и посејем догодине – наставља Рада.

Домаћи жуто-зелени пасуљ најбоље успева и највећи род даје када се сеје у кукурузу. То је и највећа мука домаћицама, јер када се зреле стабљике чупају – мора да се прође цела њива кукуруза. Након тога се ручно или машинама, најчешће трактором, отреса, па провејава на ветру кроз решето и на крају поново пребира.

– Колико је муке око њега вреди сваку пару – додаје Рада.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4279738/rada-nasledila-seme-od-svekrve-i-sada-odlicno-zaradjuje-ova-sorta-skuplja-i-od-mesa-mnogo-muke-oko-njega-ali-vredi-svaku-paru

Srodni tekstovi

Оставите коментар