Српски краљ празилука има и добре комшије

Аутор: draganadpetrovic
288 посета

Некада је празилук важио за сиротињску храну, а често се име овог поврћа користило да би се сликовито описали „дошљаци без педигреа“, којима је „вирио из позадине“. Међутим, ова биљка која се бере у новембру последњих година постала је изузетно популарна и тражена, али и добро плаћена.

Мирослав Милојевић из чачанског села Горња Горевница на 8 ари посадио је празилук, у његовом засаду све је органско што је овом домаћину донело берићет.

– Није захтеван за производњу, расходи су мали, а приходи солидни. Прошле године је откупна цена празилука у велепродаји била је 50, а сада је скочила скоро дупло и износи 90 динара, па може доста више и да се заради. Имам сталне купце из Пожеге, Чачка и Лучана, тако да чим је празилук извађен, одмах је и сам себи обезбедио пласман – прича Мирослав за Рину, преноси сајт Телеграф.

Иако му временски услови на самом старту вегетације нису ишли на руку, овај повртар из Чачка је захваљујући постављеном систему за наводњавање имао солидне приносе.

– Ако се озбиљно бавите пољопривредом неопходни су системи за наводњавање. Ја сам их поставио и то ми је помогло да иако су температуре биле високе, дефицит рода се не осети. У својој башти од 8 ари, сваке године исти принос, посадио сам 18.000 садница и добио око шест тона празилука. Ја не купујем хемију која је сада јако скупа, ја користим стајско ђубриво које поставим на самом почетку и проблема немам, а уштеда већа, јер без стајког ђубрива нема ни приноса – казао је овај повртар.

Илустрација: У производњу празилука укључена је цела породица, а у берби помажу комшије

Његова породица је укључена у овај посао, па чак и најмлађи кад заврше своје обавезе у школи и са тренинзима често засучу рукаве и помажу деди на имању. Осим чланова породице, током вађења празилику скупе се многобројни пријатељи и на такозваној моби уз необилазно добро дружење и печено прасе, како је ред у овом делу Србије, брзо заврше сав посао.

– За радну снагу нисам се бринуо, сакупио сам нас 12 комшија које су на мобу дошли и помогли да то све оборемо и сложимо у магацине за невероватних три сата. Иако је то у Србији реткост, ми још увек поштујемо те неке старе обичаје и помажемо једни другима – додаје Мирослав.

Извор: https://www.ekapija.com/where-to-invest/3916755/kralj-praziluka-u-srbiji-miroslav-profitirao-na-nekadasnjoj-sirotinjskoj-hrani-zarada-dupla

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар