Славољубу никао кромпир од 4,3 кг, људи долазе да виде грдосију

Аутор: draganadpetrovic
369 посета

Откако се међу пријатељима Славољуба Спасова из Владичиног Хана прочула вест да је са супругом у својој башти извадио кромпир тежак 4кг и 305 грама, готово да нема дана, а да неко од њих не сврати да види о каквој грдосији је реч. А када вага покаже исту тежину сви они застану у чуду питајући се како је могуће да стара сорта батат да примерак кромпира за Гиниса.Томе се није понадао ни брачни пар Спасов када су у близини куће на пролеће засадили ову врсту кромпира. Зато су се њих двоје нашли у чуду када су вадећи засађени кромпир наишли на један кога нису могли једним потезом мотике да изваде.Одмах су схватили да се ради о великом кромпиру, али нису могли ни да претпоставе да је реч о џиновској кртоли.То им је, међутим, постало јасно тек када су са њега разгрнули сву земљу.

„Да би смо га извадили у комаду и потпуно неоштећеног, пажљиво смо га откопали са свих страна, а потом извадили из земље. Одмах смо га ставили на вагу и када смо видели да тежи више од четири килограма, били смо готово у шоку с обзиром да ову сорту већ две године производимо и никада до сада нисмо добили кромпир овакве величине“, каже Славољуб.

Илустрација: Батат ретко ко производи у Србији

Ово семе кромпира које ретко ко од произвођача данас производи Спасови су добили од пријатеља. Одлучили су да га засаде зато што је веома једноставан за производњу и зато што је отпоран на болести.

„Пре садње семе кромпира мора прво да исклија, а потом се кртоле преполове и ставе у воду да пусте корен. Када се то деси треба их засадити у супстрат како би се из корена формирала биљка која се почетком маја сади на парцели нађубреној стајњаком у распону од једног метра.“, истиче наш саговорник.

Илустрација: Батат је изузетно здраво поврће

Он наглашава да овако засађен кромпир у условима када има довољно воде врло брзо формира веома јак корен који је у стању да прекрије израслу коров и настави несметано да расте тако да не захтева ни окопавање. Они су свој засад са овом сортом кромпира по садњи третирали једном или два пута водом у коме је била коприва и добили одличан принос у коме се нашао и џиновски кромпир.

Извор: https://jugmedia.rs/za-ginisa-slavoljub-proizveo-krompir-stare-sorte-od-4-kilograma-i-305-grama/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

Dr Miggyy 20. октобар 2023. - 13:51

КРОМПИРОВ РЕКОРД!

Најзад и наша пољопривреда обори рекорд. Наиме, Славољуб Спасов из Владиочиног Хана у својој башти са супругом у својој башти извадили кромпир масе 4.305 грама. С обзиром да наши увозе кромпир, а наши пољопривредници не знају шта да раде са ископаним кромпиром са наших њива, потрудила се природа да науди трговцима са рекордном масом једног кромпира. Од кромпира нађеног у Хану може да се припреми два пута јело од тог кромпира, чиме ће се уштедети на отпад, мање се добија коре, а више јестиве масе и мање се утроши рад на припреми. Овај кромпир даје наду пољопривредницима да и они остају као произвођачи искључиво домаћег производа, а не у фабрикама немачким, кинеским, јапанским код нас по туђој технологији и улагањима страним и нашим, а много њих су затворене без знања ΛV, који их углавно свечано пушта у рад.

Одговори

Оставите коментар