Све сам ради а принос 60 тона по хектару

Аутор: Gdjakovic
120 посета

Повртари који су јесенас посејали озими црни лук кренули су да га ваде.

Задовољни су квалитетом и приносима упркос томе што клима није била баш наклоњена поврћу.

– Смена топлог и хладног времена луку није годила, али уз примену агортехнике које се професионални повртари строго придржавају стигао је добар род – казао је за „Дневник” дугогодишњи произвођач црног лука Перица Јовић из Бачког Градишта.

Озими лук сејао је у каснијим роковима сетве крајем септембра, што је била, каже, добра процена, јер је повртарима који су га сејали раније због топле јесени отишао у семе.

18 и 20 динара килограм лука навелико

Јовић истиче да први пут после дуги низ година производње лука има сигурног купца па с те стране не треба да води бригу коме ће лук продати јер озими лук не може дуго да стоји.

Озими лук сејан је у каснијим роковима сетве крајем септембра, што је била добра процена јер је повртарима који су га сејали раније због топле јесени отишао у семе (повртар Перица Јовић)

Додуше, још није кренуо у испоруку поврћа, али наглашава да је испоштовао све захтеве великог купца у погледу квалитета и агротехнике.

 

– Ове године први пут знам коме ћу лук продати, али ме брине цена, која вртоглаво пада. Не због тога што на тржишту има пуно посејаног озимог лука и што се још није распродао увозни, већ због накупаца. Килограм лука навелико кошта18 и 20 динара – навео је Јовић.

У великим маркетима килограм лука креће се од 50 до 80 динара, а на најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду продаје се за 70 и 80 динара.

Овај повртар лук ради углавном машински, али му требају и сезонски радници за окопавање и њих тешко налази у селу. – Углавном долазе са стране за дневницу од 3.000 динара.

Јовић уједно скреће пажњу на то да је лук захтеван, сеје се на првој класи ораница, а у производњи се мора бити прецизан и педантан. – Није га уопште лако произвести, премда се по хектару по књигама може добити и стотину тона. Али, толико лука мало ко од нас професионалних повртара добија, углавном до 90 тона највише се може добити, а на мојим њивама до 60 тона – навео је Јовић.

Јовић има и лука којег је сејао у марту, а чији род ће скидати за око месец дана због брзе вегетације услед великих врућина. И тај пролећни лук ће моћи чувати током зиме, ишчекујући добру цени. Има посејане и паприке, али сеје и кукуруз и соју…

– Све радим углавном сам јер ми наслединци не виде перспективу у пољопривреди. Пуно труда и неизвесности је у пољопривреди због климатских промена па је ризик велики. Готово да се не исплати радити ако се сагледају ћуди климе и колико треба уложити напора – нагласио је он.

Све ради сам

Јовић има и лука којег је сејао у марту, а чији род ће скидати за око месец дана због брзе вегетације услед великих врућина. И тај пролећни лук ће моћи чувати током зиме, ишчекујући добру цени. Има посејане и паприке, али сеје и кукуруз и соју…

– Све радим углавном сам јер ми наслединци не виде перспективу у пољопривреди. Пуно труда и неизвесности је у пољопривреди због климатских промена па је ризик велики. Готово да се не исплати радити ако се сагледају ћуди климе и колико треба уложити напора – нагласио је он.

З. Делић

Извор:  Дневник.рс

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар