Рђа напала пшеницу, шири се изузетно брзо

Аутор: Gdjakovic
371 посета

Ретка болест пшенице шири се великом брзином

Последњи пут „жута рђа” се у Србији појавила 2014. када је направила значајну штету на њивама

Пшеницу на њивама у Србији захватила је ретка болест жута рђа која се „шири као пожар” уз већ видљиву штету, рекао је стручњак за ту пољопривредну културу Мирослав Малешевић.

Он је за Бету објасни да се та болест – гљивица која уништава лисну масу – ретко појављује у Србији, а да је карактеристична за медитеранске земље. Развија се у условима наглих пролећних осцилација температура, праћених кишом и снегом. „Жута рђа се шири невероватном брзином, као пожар и за два-три дана може да нападне усев на целој њиви. Последњи пут се у Србији појавила 2014. када је направила значајну штету”, рекао је Малешевић.

Он је рекао да може да се процени колика ће бити штета, али да још „није све изгубљено” ако се пшеница одмах третитра средствима за заштиту. Мада њихова ефикасност није иста, постоје препарати с високим степеном сузбијања те болести.

Председник Независне асоцијације пољопривредника у Србији Јовица Јакшић упозорио је такође за ову агенцију да се жута рђа шири „невероватном брзином” и да пшеница данас изгледа добро, а сутрадан већ пожути.

Још средном марта стручњаци су упозорили да су код усева пшенице присутни симптоми одређених болести и до 60 одсто биљака, а ова појава много је бикла израженија у Војводини него у централној Србији. Висок ниво заразе биљним болестима, попут сиве пегавости листа пшенице, пепелнице жита и лисне рђебили су уочљиви на готово свакој парцели. У централним и јужним крајевима Србије усеви су у слабијим фазама развоја и са знатно мањим процентом заражених биљака.

Професор др Радивоје Јевтић, са Института за ратарство и повртарство у Новом Саду, рекао је за „Политику” да је ово тренутно проблем који се примећује и у Хрватској и другим земљама у окружењу. Према његовим речима, још у марту је наговештена ова могућност због пређашњих временских прилика и то се нажалост сада обестинило.

– Када се ова болест масовније појавила 2014. години у Србији али и у целој Европи, процењено је да је тада штета на свим усевима пшенице у нашој земљи била 20 до 30 процената – истакао је Јевтић. Још је, међутим, рано за процену колики ће бити губици јер има још доста времна до жетве.

Како каже, дилема код произвођача јесте да ли да одмах третирају пшеницу или не. Суштина је, додаје, да се пољопривредни прозвођачи консултују са стручњацима. Ако се утврди да заиста јесте жута рђа, посебно код осетљивих сорти које су већ третиране, одмах крену с третманом, без обзира што ће средства свакако примењивати редовно у фази цветања, истакао је наш саговорник.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/550878/zuta-rdja-psenica-bolest

Srodni tekstovi

Оставите коментар