Робне резерве откупљују пшеницу и то по овој цени

Аутор: draganadpetrovic
855 посета

Републичка Дирекција робних резерви објавила је данас позив за откуп 34.000 тона домаће пшенице по цени од 23,50 динара за килограм са порезом на додату вредност (ПДВ), када је већина пољопривредника продала пшеницу по 19 и 20 динара, па ће на тој роби зарадити само трговци и препродавци, рекао је председник Независног удружења пољопривредника Србије Јовица Јакшић.

Он је за Бету рекао да је Дирекција требало да објави откупне цене пре или у току жетве јер су пољопривредници због недостатака складишних капацитета морали да је продају.

Илустрација: Нуде цену од 23,50 динара по килограму
  • Били смо принуђени да продамо пшеницу јер немамо складишних капацитета за чување за време када цена порасте. Држава ће рећи да је давала 50% неповратних средстава за изградњу складишта, али како да обезбедимо остатак новца у ситуацији када нам фали 100 ствари – рекао је Јакшић.

Додао је да је пољопривредницима, који користе тракторе старим по 30 година, тешко да прикупе неколико десетина хиљада евра да би остатак добили од државе и изградили складиште.

Јакшић је рекао да је новац од продате пшенице први који стиже у току године, након улагања у сетву и да су пољопривредници били приморани да је продају, а да ни они који је нису продали не могу сада да је извуку из складишта где су је сместили да би је продали неком другом, попут Републичке дирекције, јер складиштари уколико се њима не прода траже да им се плати по један одсто од вредности робе за улазак и излазак робе из тог простора.

Добра страна цене пшенице од 23,50 динара ће, како је рекао Јакшић, можда присилити млинаре, којима је и око 20 динара била висока цена, да је сада подигну јер многи нису исплатили продавцима укупну цену, већ су дали само аванс.

Пољопривредни произвођач Златко Марковић из села Кличевац код Пожаревца рекао је да је продао 400 тона пшенице по 20 динара и да је на тој роби изгубио око 1,3 милиона динара зато што је није задржао и сада продао Дирекцији робних резерви.

Илустрација: Минимална количина за откуп је десет тона/ Pixabay

„Опет ће се обогатити препродавци и тајкуни јер су произвођачи продали 90 одсто пшенице њима“, рекао је Марковић.

Додао је да Дирекција робних резерви само једном, пре неколико година када су произвођачи протестовали, објавила откупну цену токм жетве.

Дирекција је у позиву за куповину пшенице навела да је минимална количина за откуп десет тона, а максимална 1.000 тона, у зависности да ли је купује од регистрованог пољопривредног домаћинства, земљорадничке задруге или овлашћеног складиштара, а да је рок плаћања 15 дана.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3363427/poljoprivrednici-robne-rezere-ponudile-otkup-psenice-po-2350-dinara-kada-su-je

Srodni tekstovi

Оставите коментар