Ратари опрез: Срне и јазавци пустоше поља кукуруза

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Након што су на Руднику добар део кукурузишта опустошиле дивље свиње, пољопривредници из села Доња Шаторња суочили су се са сличним проблемом. Драган Новаковић у свом домаћинству затекао је пустош, за који се претпоставља да га ја начинила шумска дивљач.
„Приликом обиласка њиве приметио сам поломљен кукуруз и покидане клипове. То су биле срне или јазавци, не верујем да су дивље свиње, бар их до сада овде нисам виђао. Улагања у пољопривреду су велика да би сада хранио и дивљач, спасили смо се града али од њих не знам како ћемо“, каже Драган за РИНУ.

Илустрација: Прво суша, а сад и штеточине/ Фото: Pixabay

Према његовим речима, дивље животиње не презају од ничега, па су немоћни да сачувају своје усеве.
„Пробали смо да постављамо страшила, али ништа не помаже. Дивље животиње су се одомаћиле, гладне су и ничега се не плаше. Ако овако наставе да долазе и да се сладе са кукурузом, питање је шта ће до јесени остати од кукуруза са 30 ари површине“, прича овај пољопривредник.

Илустрација: Породица јазаваца може да направи огромну штету на усевима/ Фото: Pixabay

Пољопривредници од раног пролећа па до касне јесени гледају у небо, јер њихов принос зависи добрим делом од временских прилика. Суша је већ десетковала добар део рода, а шта ће остати након дивљих звери велико је питање.

Извор: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3746999/srne-i-jazavci-pustose-kukuruzista-kod-topole-divlje-zivotinje-su-gladne-i-nicega-se-ne-plase

Srodni tekstovi

Оставите коментар