Ратаре брину високе температуре, Дирекција за робне резерве купила 12.000 тона пшенице

Аутор: draganadpetrovic
365 посета

Оптимални рокови за сетву пшенице полако истичу, а тај важан и обиман посао приводи се крају и у кикиндском атару. Незнатно веће површине биће ове јесени засејане житом, односно око 14 хиљада хектара. Оно што највише брине ратаре је суша, високе температуре за ово доба године, а посебно огромно поскупљење трошкова сетве.Иако се оптимални сетвени рокови поштују, ћудљиве временске прилике свакако утичу на планове ратара. Сетва пшенице у кикиндском атару полако се приводи крају, али су очи упрте у небо и преко потребну кишу.

„Од почетка октобра наступио је сушан период и екстремно топао период, тако да чекамо падавине, како би се овај посао окончао и озими усеви никли“, каже Александар Пап, ПСС Кикинда.

Ове године, Милош Мишков, пољопривредник из Кикинде, одлучио се за нешто више површина под пшеницом. Иако су многи пожурили, њему тај важан посао у пољопривреди тек предстоји.

„Подземне влаге нема већ пет-шест година. Да нам падне и 500-600 литара кише, мени се чини да је мало. Неки су већ посијали јечмове, ја видим у атару да жуте. Ниси паметан шта радити, како радити“, каже Милош Мишков, пољопривредник из Кикинде.

Трошкови сетве значајно су порасли, па је тешко извести праве калкулације. Улагати се мора, радити се мора, а много је непознаница пред ратарима.

„Ђубриво је нарочито поскупело. Имамо ситуацију да је чак и 300 процената већа цена него за претходну сетву“, каже Пап.

„Све је поскупело, нафта, вештачко ђубриво, семе, све је отишло горе. Сад се и аренде дижу“, каже Мишков.

И поред проблема, радује да се младе снаге одлучују за пољопривреду и настављају породичну традицију.

„Тешко је издржати, велики број људи одустаје од бављења пољопривредом. Тешко је, заправо младе наговорити да дођу на село и да се баве пољопривредом. Ја не одстајем, боримо се даље, настављамо“, каже Светозар Саџак, Кикинда.

Илустрација: Млада пшеница не воли топло време

Незнатно веће површине у кикиндском атару биће ове јесени засејане житом, односно око 14 хиљада хектара. Поред рада и улагања, правовремену примену агротехничких мера, за добре приносе у фабрици под отвореним небом треба имати и дуге околности на својој страни.
Иначе,недељни промет на Продуктној берзи са око 17.300 тона било је 3,2 пута већи него пре седам дана, а у извештају се наводи да Републичка дирекција за робне резерве купила 12.000 тона пшенице.

Финансијска вредност недељног промета оствараног на Продуктној берзи износила је 769,7 милиона динара, наводи се у недељном извештају.
Кукурузом се уз раст цене трговало у опсегу од 35 до 35,25 динара за килограм без ПДВ-а, док пондерисана цена износи 35,15 динара.

Недељни раст цене кукуруза је 1,24 одсто, наводи се у извештају и додаје да је пре годину дана кукуруз коштао 27,5 динара, односно да је данас скупљи за 27,8 посто.

У зависности од нивоа протеина пшеница је уговарана за цене од 40 до 41 динар за килограм без ПДВ-а.

Пондерисана цена је 40,06 динара за килограм без ПДВ-а, што је недељни раст од један одсто.

Републичка дирекција за робне резерве је преко Продуктне берзе на тржишту купила укупно 12.000 тона пшенице по цени од 41,00 дин/кг без ПДВ-а.

Илустрација: Цена пшенице на недељном нивоу порасла 1 одсто

Сојом се трговало по просечној цени 78,10 динара за килограм без ПДВ-а, што је за 3,6 посто ниже него претходне недеље.

Сточни јечам прометован је по 33,50 динара без ПДВ-а, а вештачко ђубриво УРЕА на паритету фцо-купац по 98,36 динара без ПДВ-а.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/ratare-brine-susa-i-ogromno-poskupljenje-troskova-setve_1384056.html

https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/finansije/produktna-berza-republicka-direkcija-za-robne-rezerve-kupila-12.000-tona-psenice_1384043.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар