Прошла година била једна од најтежих за ратаре

Аутор: draganadpetrovic
208 посета

За ратаре је прошла година била једна од најтежих у производњи, нарочито јарих биљних врста, због олујног невремена и града, који су у појединим атарима десетковали род. На све то, и цене меркантилне робе у откупу, биле су изузетно ниске, наспрам трошкова улагања у производњу.

По речима ратара Горана Вуковића из Шатринаца, производна година у ратарству остаће упамћена по штетама на усевима услед неповољних временских прилика, олујног невремена и града, који су умањили приносе јарих биљних врста, али и по, како наводи, изузетно ниским ценама ратарских култура.

– Што се тиче мене лично изузетно лоше, а мислим да и моје колеге не могу ништа боље да кажу на ту тему, јер имали смо ми у овом крају лоше временске услове, сунцокрет је оборен био 50 до 70 посто, није се могао покупити, скинута је у просеку једна тона по јутру, имамо лоше цене свих пољопривредних усева у односу на прошлу годину. Ништа није било боље са кукурузом јер је био оборен са 40 до 50 посто. Имамо лош принос и изузетно лоше цене – рекао је Горан.

Илустрација: Прошле године био је лош принос али и нижа цена кукуруза

И чурушки ратари производну годину оцењују као неповољну за производњу пољопривредних култура.

– Доста је подбацила ова година, цене исто. Опет, наш атар је ухватила елементарна непогода. Како је ко имао среће у атару. Тешко ћемо пословати, биће ваљда нула – рекао је Жељко Лабус из Чуруга.

Екипа РТВ-а посетила је и пољоприведно газдинство Горана Колџића из Суботишта. Горан каже да ће у производњи ратарских култура пословати са губицима.

– Ова година је била незапамћена и што се тиче приноса и цена и за мојих 60 и кусур година никада се није десило да у једној години сви ратарски усеви буду у минусу – рекао је он.

Илустрација: Ратари су ове јесени штедели на семену па су засејали таванску пшеницу

Свесни тога да се са применом само пуне агротехнике у производњи пољопривредних култура могу постићи високи и стабилни приноси, пољопривредници кажу да ће у складу са економским могућностима настојати да не штеде на употреби минералних ђубрива и декларисаних семена.

Извор: https://www.agrotv.net/prosla-godina-bila-je-jedna-od-najtezih-za-ratarsku-proizvodnju/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар