Пољопривреднци неће протестовати – ево о чему су причали са представницима Министарства

Фото: Boom93/Н. Стојићевић

Аутор: Gdjakovic
389 посета

Највећи проблем пољопривредних произвођача тренутно је страх да неће имати коме да продају пшеницу јер су складишта пуна, а нова жетва их очекује за три месеца. Други проблем је ниска откупна цена пшенице која је у овом тренутку 22 динара.

Како је министарка појаснила током састанка, држава не може да утиче на цену пшенице, нити да предвиди да ли ће за три месеца да порасте на 40 динара, као што је била у једном тренутку, или да падне испод 20 динара. Што се тиче пшенице која се тренутно налази на залихама, она тврди да у складиштима има 1,2 милиона тона и да преговара са амбасадорима о извозу.

Новине у пољопривреди – или ћемо се прилагодити или пропадамо још више…

„Ја разумем страх пољопривредника, да није лако и да се треба борити, да није цена пшенице од 22 динара прихватљива, али хајде заједно једно по једно да решавамо. Оно чиме се интензивно бавим је проналажење начина за продају залиха, како бисте ви могли да продате пшеницу након жетве. Све што држава има од робе на берзи нуди се странцима и покушавамо да отворимо велика тржишта. Интензивно радим на усаглашавању сертификата и имам веру у кинеско тржите“, истакла је Танасковић и обећала да ће изнети проблем на седници Влади Србије и разговарати са директорком Дирекције за робне резерве.

Пшеница у Шумадији је у одличној кондицији

Она се осврнула и на почетак рада платформе е-Аграр, јер су пољопривредни произвођачи изнели да имају проблем са пријавом земљишта које обрађују, будући да обрађују велики број парцела чији имовинко-правни односи нису решени.

Србија има новог магарца – у чему је разлика од осталих?

„На платформи имате опција земљиште у комасацији и обавезно унесите податке о комплетном земљиште које обрађујете како бисмо имали увид у све податке, а након тога ми ћемо моћи да изађемо са одређеним калкулацијама и субвенцијама“, закључила је министарка.

Пољопривредници су за крај предложили као решење да се субвенције деле по предатој роби, а не по хектару.

Најновија вест!

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је Тањугу да се до на платформу еАграр регистровало више од 30.000 пољопривредних газдинстава и захвалила пољопривредницима на добром одзиву и истакла да су тако показали да разумеју значај еАграра. „Оно хоћу да нагласим то је да нема никаквог крајњег рока за пријаву. јер се платформа неће затворити већ стално дограђивати и унапређивати Што значи да свако то може да уради кад год пожели“, рекла је министарка на Форуму за пословну и научну сарадњу Србије и Италије који у Београду. Додала је да коначни рок за пријаву није 31. март, али да ће за пријаве за субвенције пољопривредници морати да буду пријављени у регистар путем еАграра. „Мој савет пољопривредницима је да то ураде, што пре. Ако постоји нешто што треба да се исправи у регистрима, да то ураде пре пријаве. Да реше своје имовинско стање у Републичком геодетском заводу“, рекла је Танасковићева.

Извор:

https://boom93.rs/info/drustvo/poljoprivrednici-otkazali-protest-nakon-razgovora-sa-ministarkom/ 

Srodni tekstovi

1 коментар

RaSt 25. март 2023. - 19:55

Kada je trebalo da se prodaje, vi ste stopirali izvoz, sada ste se setili kada je cena skoro prepolovljena.
I šta, sada ćete glumiti spasioce i omogućiti svojim ljudima da pokupe sve po sramnim cenama. Bravo.

Одговори

Оставите коментар