Почела жетва у Банату, ево где и како највише извозимо пшенице

Аутор: draganadpetrovic
983 посета

На војвођанским ораницама започела је овогодишња жетва пшенице.Први су у посао кренули Банаћани из Торка, у општини Житиште, где је пољопривредник Ђорђе Милотин скинуо овогодишњи род, средње рану сорту “симонида”, посејану 22. октобра прошле године. За Милотином су кренули и други ратари из Торка, па се очекује да до почетка викенда у овом месту род буде скинут с око 2.000 јутара.

Илустрација: Очекује се солидан принос
  • По јутру сам хлебног зрна добио од 3,4 до 3,9 тона, што сматрам да је солидан принос, имајући у виду сушу и високе дневне температуре у протеклих десетак дана – рекао је за “Дневник” Милотин. – Део ћу одмах предати, а део сачувати. Имамо четири, пет откупљивача, али ниједан још није истакао цену новог рода.Први откоси су наговештај да ће ускоро почети жетва и у другим регионима. Ратари кажу да би то могло бити већ овог викенда. Очекивало се да ће жетва пшенице почети око 10.јула, као последица неоубичајено хладног пролећа, због чега је каснила вегатација, али велике врућине и дуг период без кише допринели су да род пшенице сазри пре. Истини за вољу, годинама уназад жетва пшенице крајем јуна увелико је била завршена. Иначе, килограм пшенице на Продуктној берзи “Нови Сад” јуче је коштао 24,5 динара без ПДВ-а.Пре него што већина пољопривредника почне жетву, комбајн ће ући у огледна поља под пшеницом на пољима Института за ратарство и повртарство у Новом Саду, који је годинама уназад весник жетве. – Можда већ данас или сутра кренемо и ми у жетву јер треба само да се организујемо – казао је за “Дневник” др Владимир Аћин с Института за ратарство и повртарство. – Не вреди чекати, суша је и високе дневне температуре, а киша би само одложила жетву.Иако др Аћин није поуздано могао да каже колики се приноси пшенице на огледним пољима очекују, скренуо је пажњу на то да је у жетви јечма зрно било ситније и смежурано, што показује да клима ових дана није годила новом јечму.Према подацима Пословног удружења “Жита Србије”, у јесењој сетви пшеницом је засејано око 595.000 хектара, што је за 25.000 хектара више него годину дана раније. “Жита Србије” очекују приносе пшенице на нивоу од најмање 4,5 тона по хектару, а надају се и приносу од пет тона. Ако се обистине претпоставке тог удружења, наша земља ће имати нови род жита између 2,7 и 2.975 милиона тона.
  • Извор: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/banacani-zanu-do-39-tona-po-jutru-30-06-2021
Илустрација: Највише пшенице отпремљено је у румунску луку Констанцу

За протеклих годину дана из Србије је извезено 741.830 тона пшенице и 105.976 тона брашна од пшенице, а нову жетву дочекујемо са 705.000 тона прелазних залиха ове робе, показују подаци Републичког завода за статистику.

Према званичној статистици, у протеклих 11 месеци највише пшенице отпремљено је у румунску луку Констанцу, 414.029 тона или 55.81 одсто од укупног извоза.

Италија је постала други купац наше пшенице са 123.287 тона, што чини 16,62 одсто укупног извоза хлебног жита.

Илустрација: Цена овогодишњег рода још није дефинитивна

Остала главна тржишта су Северна Македонија, Немачка, Косово и Метохија и у Албанија, преноси Танјуг.

Према подацима Удружења „Жита Србије”, цена пшенице овогодишњег рода франко силос утоварено износи око 170 до 178 евра по тони, или 19.98 до 20.92 динара за килограм.

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/482305/Najvise-psenice-izvozimo-preko-rumunske-luke-Konstanca

Srodni tekstovi

Оставите коментар