Почела берба купуса, произвођачи задовољно трљају руке

Аутор: draganadpetrovic
761 посета

БИЈЕЉИНА – Семберски произвођачи купуса задовољно трљају руке. Берба зрелих главица је почела, а квалитет рода сачуван је захваљујући повећаној заштити и наводњавању.Милан Јањичић из Мале Обарске купус је засадио на 14 дунума. У родној години принос је 80 тона по хектару. Вјерује да ће и ове године убрати бар толико, ако не и више овог поврћа.Тешка производна година за произвођаче позних сорти купуса. Имали смо бројне изазове од саме садње.

„Морали смо стално наводњавати, ђубрити, прихрањивати преко листа, прскати више пута како би би спријечили купусне болести“, каже овај семберски повртар.

Не брине пуно за пласман.

„Нешто иде у прерађивачку индустрију, нешто на пијаце. Углавном, прода се. Наш купус је квалитетан и купци то препознају. Једино је важно да нам цијена одговара. Труд и уложено нам се ваљда врати. Ако цијена буде 40 или 50 фенинга по килограму, биће добро“, каже Јањичић за ИнфоБијељина.

Илустрација: У Семберији су задовољни овогодишњим родом купуса

Због стресних услова, ова производна година тежа је од претходне.

Дипломирани инжењер пољопривреде Гордана Гајић каже да су, осим изузетно високих температура и невремена које је у више наврата захватило ово подручје, повртари који нису на вријеме обавили заштиту, суочени и са биљним болестима.

„Бактеријска пламењача појављује се због интензивног заливања. По ободу лишћа крену некрозе које касније пређу на главицу па то изазова велике економске штете. Ова година са високим температурама погодовала је и развоју црне пјегавости. Повртари се боре и са инсектима, бијелом лептирастом ваши, купусним мољцем, совицом“, појашњава Гајић за ИнфоБијељина.

Купус чува срце, лечи реуму а расол је мелем за мамурлук

 

Само адекватна и благовремена заштита гаранција је за здрав и добар род.

Приликом употребе инсектицида и препарата мора се водити рачуна о каренци, нарочито у периоду интензивне бербе, упозоравају стручњаци. На купусњачама је тај период дужи јер се доста препарата задржава на листу.

Извор:https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Proizvodjaci-zadovoljno-trljaju-ruke-rodio-kupus/791427

Srodni tekstovi

Оставите коментар