Почела берба кукуруза, ратари задовољни првим приносима

Аутор: draganadpetrovic
1,K посета

Петнаест дана пре уобичајеног рока, а због дуготрајне суше, у Војводини је почела жетва кукуруза којим је пролетос у Србији засејано нешто више од милион хектара. Иако временске прилике током вегетације нису погодовале развоју ове културе, ратари су задовољни првим приносима.Слободан Живовић, пољопривредни произвођач из Лукићева поред Зрењанина, међу првим је Банаћанима који је почео жетву кукуруза. Сетву је обавио у оптималном року и применио је комплетну агротехнику, па је задовољан првим приносима.
„Имам ове године посејаних 230 хектара, просек неки који очекујем би требао да буде седам тона по хектару. Значи, има лошијих и бољих њива, зависно од дела атара где је колико кише пало“, наводи Слободан Живовић из Лукићева.

Томислав Бачић кукуруз је овога пролећа засејао на 220 хектара. Првим приносима од седам тона по хектару је задовољан као и тренутном ценом.

Илустрација: Ратари задовоњни откупном ценом/ Фото: Pixabay

„Ја сам задовољан са овом ценом од 25 динара. Нисмо имали ту цену од 2009. године. Сада је поново имамо и је мислим да не можемо бити незадовољни“, наводи Бачић.

Кукуруз је овога пролећа на подручју пет општина Средњег Баната засејан на 80.000 хектара. У пољопривредној стручној служби у Зрењанину прикупљају прве резултате жетве.

„Жетва је тек кренула, али биће и великих одступања. Имамо парцеле где је дошло до кошења за силажу кукуруза где није остало зрно, где није било наливања, али имамо и где ће бити високи приноси“, наводи Кристина Салапура, директорка ПСС Зрењанин.

Илустрација: жетва је тек почела/ Фото: Pixabay

За разлику од предходних година када је у очекивању боље цене већина ратара остављала кукуруз на чување, ове јесени по свему судећи, због добре цене, одмах ће га пласирати на тржиште.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4512676/srbija-zetva-kukuruza.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар