Парадајз бере на мердевинама, грам семена скупљи од злата

Аутор: draganadpetrovic
382 посета

ПРИЈЕПОЉЕ – Иако се парадајз производи у свим деловима Србије, само за онај који расте у домаћинству Химза Мушовића из Сељашнице код Пријепоља може се рећи да је џиновски. Сваке године његове стабљике високе су чак неколико метара стога домаћин једино како може да га обере јесте уз помоћ мердевина.

– Родило је ове године што би се рекло „Боже сачувај“, на свакој његовој грани има до 20 плодова, што говори да је баш добар принос. Биљка је израсла веће сада на пет метара, а има да расте још због чега парадајз морам да берем као да су трешње, уз помоћ мердевина, каже за РИНУ уз осмех овај вредни Пријепољац.

Међутим, да би имао добар род Химзо каже да је морао да уложи велика средства у садни материјал. Јер, што квалитетније семе то је и бољи плод.

– Купио сам хибридну сорта парадајза „чери“, његово семе је поприлично скупо, али нисам жалио новца да бих имао добар род. У један грам потребно је око 300 семенки, које сам плаћао по 42 динара, што би значило да један грам вреди око 100 евра овог семена и али доноси много више због чега га има рачуна и узгајати. Много добро рађа, каже Химзо.

Илустрација: Стабљика израсте и до пет метара па плодове бере као трешње

Производњом парадајза бави се већ неколико деценија. Од каже да је пре свега приликом продаје пресудан квалитет, који му муштерије доводи пред кућни праг.

– Поред черија, ја продајем и овај наш обичан парадајз. Досад сам испред куће продао преко 100 килограма, а у пластенику имам још толико, јер ми је, по мојој анализи свака биљка дала по 6,3 кг, а посађено је 250 биљака.
То је идеалан принос, јер код других људи не дође ни до три килограма по биљци, истиче Химзо.

Мушовић додаје, да су највећи откупљивачи угоститељки објекти и трговински ланци, а он за пласман добре робе, како каже, не брине јер увек ће наћи тржиште.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4246700/prijepoljac-himzo-gram-semena-ceri-paradajza-placa-100-evra

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар