Паприке су његова судбина: Јово се од четврте године бави овим поврћем

Аутор: draganadpetrovic
389 посета

У сад већ светски познатом селу Доња Локошница на југу Србије близу Лесковца, фасаде кућа краси црвеном бојом једна од најлепших паприка која се узгаја само на овом подручју, а то је локошнички пехар, обележје села за које се цео свет распитује и села које се баш због те паприке „низаче“ нашло и у серијалу Националне географије.

На 17. по реду манифестацији „Дани паприке“, питали смо Јову Ничића од колико година се бави узгојем паприке, будући да се тим послом бави 90 посто мештана, а он је казао је да од како зна за себе. Заправо је са четири године први пут ушао међу паприке са својом породицом да би помагао.

„Узгајамо индустијску, низачу, рецкаву и још много врста паприка. Код нас је најбоља производња млевене и груване паприке. Ако је јаче сунце паприци је довољно месец дана да буде спремна за млевење“, одао је Ничић поносно.Сав усхићен и срећан због ове манифестације, али понајвише због препознатљивости њиховог бренда у свету, Ничић је испричао прошлогодишње искуство и како је продаја текла.

„Нема где нисмо познати по паприци. Прошле године су били Јапанци, Кинези, Холанђани, Белгијанци и Пољаци, сад сам видео ове године и Украјинце“, казао је и додао да из целог света људи долазе да посете ово село.

Скромно се похвалио да ова паприка нигде није могла у свету да успе, казао је да је ово поднебље које они имају најбоље за паприку. Ипак, постоји изузетак.

„У околини Сомбора, не знам тачно да прецизирам где, чуо сам да се производи сличног квалитета“, истиче Ничић и закључује уз смешак да су они у свету број један.

Илустрација: Село Доња Локошница је познато по узгоју посебне зачинске паприке

Паприка седмочлане породице Коцић по количини и квалитету једна је од најбољих у селу Доња Локошница. Иако постоји традиционалан начин за сушење паприка од које се праве зачини за јело, Бобан Коцић, глава породице, досетио се да олакша низање паприка и осмислио сушару која већ одради пола посла, пише Југмедиа.

„Ја сам четврта генерација која се бави узгојем паприка. Гајимо на површини од једног хектара и 16 ари, имамо и пластенике, краставце и још много тога. Ова сушара је наша инвестиција. Пласман ове године није лош, долазе нам и Бугари“, прича Бобан.

Ову сушару направио је са својим пријатељем, а како он тврди за јуГмедиу, ипак је сушара лакши начин, јер ту нема низања, али признаје да није запоставио традиционалан начин.

„На ова сита овде ставимо паприку и директно иде у сушару“, објашњава.

Упркос својој скромности, село Локошница, неспорно је, постало је глобално познато по свом црвеном благу – паприци, која краси фасаде кућа овог идиличног места, а чињеница да је ово црвено село у свету број један. Остављамо вама, читаоцима, да то проверите.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4251274/boban-u-paprike-ide-od-svoje-cetvrte-radio-na-njivi-mucio-se-a-onda-mu-sinula-ideja-sad-je-gazda-za-kog-zna-citav-jug

Srodni tekstovi

Оставите коментар