Опасан вирус прети производњи парадајза и паприке, Министарство издало наредбу!

Фото: SINGENTA

Аутор: Gdjakovic
390 посета

На сајту министарства пољопривреде објављена је Наредба o спровођењу посебних фитосанитарних прегледа ради откривања штетног организма вируса смеђе набораности плода парадајза – Tоmato brown rugose fruit virus (tobrfv), као и фитосанитарним мерама које се предузимају ради спречавања уношења, ширења и сузбијања тог штетног организма.

Овом наредбоом забрањује се уношење у Републику Србију штетног организма вируса смеђе набораности плода парадајза – Тоmato brown rugose fruit virus (ToBRFV – у даљем тексту: штетни организам) и његово ширење на територији Републике Србије. Приликом уношења у Републику Србију све пошиљке наведеног биља за садњу подлежу посебном фитосанитарном прегледу и мора их пратити фитосанитарни сертификат.

Наведено биље за садњу може се уносити у Републику Србију ако уз приложен фитосанитарни сертификат испуњава и један од следећих захтева:

1) наведено биље за садњу је пореклом из земље за коју је национална организација за заштиту биља, у складу с меродавним међународним нормама за фитосанитарне мере, утврдила да у њој штетни организам није присутан и те се информације наводе у фитосанитарном сертификату у рубрици „Допунска изјава”;

2) наведено биље за садњу пореклом је са подручја за које је национална организација за заштиту биља, у складу с меродавним међународним нормама за фитосанитарне мере, утврдила да у њему штетни организам није присутан и назив тог подручја наводи се у фитосанитарном сертификату у рубрици „Место порекла”;

3) ако наведено биље за садњу потиче из земаља или подручја која нису наведена у подтач. 1) и 2) ове тачке, мора испуњавати следеће захтеве:

(а) у случају наведеног биља за садњу, осим семена:

– произведено је на месту производње које је регистровано и под надзором националне организације за заштиту биља у земљи порекла и за које је познато да на њему није присутан штетни организам, што је утврђено службеним контролама које су спроведене у времену примереном за његово откривање, и

– потиче од семена које је пореклом са подручја на коме није присутан штетни организам или је службеним тестирањем на присуство штетног организма, применом одговарајућих метода на репрезентативном узорку утврђено да штетни организам није присутан. Упућивање на лабораторијско тестирање наводи се у фитосанитарном сертификату у рубрици „Допунска изјава”.

Информације којима се гарантује следљивост наведеног биља за садњу до места производње морају бити доступне;

(б) у случају семена, спроведено је службено узорковање и тестирање на присуство штетног организма применом одговарајућих метода на репрезентативном узорку и утврђено je да штетни организам није присутан. Упућивање на лабораторијско тестирање наводи се у фитосанитарном сертификату у рубрици „Допунска изјава”.

Ради откривања присуства штетног организма на територији Републике Србије спроводе се посебни фитосанитарни прегледи који укључују лабораторијско тестирање у складу са међународно прихваћеним методама.

У случају сумње на појаву штетног организма на биљу, фитосанитарни инспектор или лице које обавља послове од јавног интереса узима службени узорак и шаље га на лабораторијску анализу на присуство тог штетног организма.

До добијања резултата лабораторијског испитивања налаже се предузимање следећих мера:

1) забрана премештања и пресађивања биља са места где је узет узорак;

2) спровођење превентивних хигијенских мера приликом контакта с биљем;

3) једнократно коришћење рукавица, назувица и одела, који се после употребе спаљују;

4) дезинфекција опреме, прибора и алата.

  1. У случају појаве штетног организма, а ради сузбијања и спречавања његовог ширења, налаже се предузимање мера, и то:

1) на месту производње биља за садњу:

– спаљивање свих биљака које су пореклом од исте партије семена или које се налазе у објекту,

– спровођење строгих хигијенских мера приликом уништавања биљака,

– једнократно коришћење рукавица, назувица и одела, који се после употребе спаљују,

– дезинфекција опреме, прибора и алата;

2) на месту производње плодова мере се налажу у зависности од фенофазе биља, а у складу са препорукама стручњака;

3) друге мере.

Вирус смеђе набораности плода парадајза – је новооткривени вирус парадајза (повезан са вирусом мозаика дувана)  Напада парадајз и паприку. За разлику од осталих тобамовируса, он разбија широко коришћени ген Тм2-2 у парадајзу који обезбеђује отпорност на ТМВ и ТоМВ. У информисању јавности понекад се сугерише да су Л-гени паприке који пружају отпорност на тобамовирус ефикасни против ТоБРФВ-а. Ово, међутим, још увек није поткрепљено научним доказима и може учинити материјал паприке чак и скривеним извором инфекција ако паприка није испитана у довољној мери.

Симптоми изазвани ТоБРФВ-ом у парадајзу су попут оних које изазивају други тобамовируси код осетљивих биљака: облик мозаика на лишћу, сужавање лишћа, некроза на дршци, чашицама или петељкама и/или жуте мрље на плодовима. Велики ризик је у чињеници да се симптоми могу видети као ПепМВ или ТСВВ. Веома је важно да се узме узорак сумњивих биљака и испита у акредитованој лабораторији.

Како се вирус шири?

Воће, дуван, биљке домаћини (нпр. украсно биље), манипулисање усевима и семе су потенцијални извори ширења тобамовируса. Очекује се да ће и са ТоБРФВ бити исто у овом погледу. Познато је да тобамовируси дуго преживљавају у земљи, води, биљном материјалу и инертном материјалу као што су одећа и алати. Будући да је контактна болест, заражене биљке и плодови су главни фактор ширења тобамовируса унутар усева и на нове усеве.

О тобамовирусима је познато да су ризици од механичког преношења знатно већи од преноса семеном на расаду. Нарочито када се семе користи током здравствених третмана, а љуска семена се дезинфикује.

Према стратегији снабдевања, забрањена је трговина свим материјалима, све док се не докаже да немају патогене уз помоћ горе поменутих метода и акредитација. ИСХИ метода за испитивање тобамовируса описује методе Елиса, ТоБРФВ-ПЦР и Биотест за испитивање тобамовируса који се примењују на све партије парадајза и паприке.

Здравствени третмани

Све партије семена парадајза и паприке се подвргавају санитарном третману активном против тобамовируса у процесу екстракције семена. На парадајзу се примењују третмани натријум-хипохлоритом и тринатријум-фосфатом, који су ефикасни против бактерија и вируса. На паприкама се примењују третмани тринатријум-фосфатом.

Које су препоруке Сyнгенте онима који посећују пластенике или раде у њима?

Када купац посумња на инфекцију ТоБРФВ-ом, саветује се да брзо уради испитивања (имуно трака и/или лабораторија) и да се повеже са Сyнгента представником који ц́е моћи да консултује друге функције у Сyнгента компанији.

Када раде у пољу, људи морају да схвате да се инфекција ТоБРФВ-ом врло лако шири; на пример, преко обуће, одеће или накита. Придржавање екстремних правила хигијене приликом посете узгајивачу биљака или произвођачу семена или свежег производа је у интересу целе повртарске индустрије.

У ове мере спадају и строга ограничења посета пластеницима и повећана пажња око ношења чисте или једнократне одеће. Ово се може упоредити са мерама за Цлавибацтер.

Имајте на уму да се потребне врсте дезинфекционог средства разликују за вирусе (тобамовирус, обрано млеко) и за бактерије (Цлавибацтер, алкохол) и да ТоБРФВ може да буде присутан и код парадајза и код паприке.

Мере личне и професионалне хигијене приликом посете производним јединицама произвођача:

Носите чисте панталоне и кошуљу барем сваког дана.

Оперите руке по доласку и одласку из компаније помоћу ефикасног средства за дезинфекцију (вирус => протеин (млеко), бактерије => алкохол).

Оперите руке када прелазите из једне у другу пословну јединицу (пластеник, кантина, тоалет), пре и после уласка.

Избегавајте уношење накита, сатова и телефона у пластеник. По потреби се телефони могу ставити у пластичну кесу коју треба заменити при преласку у другу јединицу.

Не прихватајте позиве са мобилних телефона када сте у пластеницима.

Очистите наочаре алкохолним марамицама при преласку у другу пословну јединицу.

Уђите у пластеник кроз дезинфекциону простирку или хигијенску капију где се најмање чисте ципеле.

Носите заштитну одећу и обућу у зараженом/сумњивом одељку.

Оперите или баците одећу након завршетка посла. Обавезно баците одећу за једнократну употребу.

Не додирујте ниједну биљку без рукавица за једнократну употребу.

Скините рукавице од зглоба према горе тако да се унутрашња страна изврне напоље.

Биљни материјал, рукавице, земљу из саксија, штапиће итд. који су били у контакту или потичу од заражених/сумњивих биљака, треба дезинфиковати или одложити у затворене кесе или канте.

Када се примете сумњиве биљке, проверитеи са произвођачем да ли су прегледане у лабораторији.

Допустите посету само особама које су неопходне. Ограничите посете и величину група.

Избегавајте посећивање више пластеника дневно

Избегавајте посету произвођачима у фази узгајања биљака. Ово се посебно односи на случајеве када су старији усеви још увек присутни код произвођача које посетите истог дана.

У случају посете зараженом (или сумњивом) пластенику, пресвуците се непосредно пре посете следећем произвођачу.

Није дозвољено ношење плода парадајза или паприке од куће или од једног пластеника до другог.

Упознајте произвођаче са хигијенским мерама у случају да препознате ризична подручја у њиховом пластенику.

Тимови за односе са клијентима компаније Сyнгента непрекидно су у току са индустријским хигијенским протоколима. Они ц́е упозорити/посаветовати произвођаче када се уочи пропуст у примени санитарних мера током посете. Саветује им се да имају сопствену заштитну одећу приликом посете клијентима.

Хигијенске мере у вези са ТоБРФВ-ом односе се на извор воде, дезинфекцију током одржавања усева и промене циклуса усева. За неке произвођаче то може да значи појачавање санитарних мера у којима ће морати да пронађу нове начине рада.

Извор: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Наредбу преузмите овде: 4827023.0116.24-1

https://www.syngenta.rs/articles/opste-vesti/tobrfv-virus-kod-paprike-i-paradajza

Srodni tekstovi

1 коментар

Vlada 17. мај 2023. - 15:35

Sad i to!
Dajte jednom te nuklearke…..nema smisla više živeti u svetu gde i paradajz napada virus!
Pa sad će još i da proglase pandemiju u svetu paradajza!
Tragikomedija!

Одговори

Оставите коментар