Од пасуља и лука ипак добра зарада са домаћих њива

Аутор: Gdjakovic
529 посета

У време када на тржишту доминира бели лук и пасуљ из увоза, поједини произвођачи поврћа са подручја општине Житорађа одлучили су да им управо то буде примарна производња. У оштрој тржишној утакмици, како кажу, ослањају се на квалитет домаћих сорти, велике површине под њима, иновативност у производњи и нову механизацију.

Иван Динић из села хектар белог лука и пасуља и тако на један сасвим нови ниво подигао производњу којом су му се деценијама бавили деда и отац на малим површинама и традиционалним ручним сејањем. “Сматрамо да је наш бели лук и пасуљ квалитетнији од увозног.  Са ценом смо задовољни и мислим да моје домаћинство може да живи од тога”, каже Иван Динић, из Бадњевца.

Сада је лакша обрада, садња се обавља машински, није као раније ручно. “Планирамо да повећамо количину белог лука, зашто би ми увозили кад имамо оволике површине необрађеног земљишта. Пасуљ је тренутно 400 динара килограм, лука је око 500, 400 значи има прођа, може да се прода”, наводи Славимир Динић из Бадњевца.

Динићи обрађују 15 хектара земље а поред поврћа, воћа и жита, кућни будзет допуњују и производњом млека, сира и свињског меса. Добру зараду очекују од белог лука за који су у овој сезони утрошили 250 килограма домаћег семенског материјала. Иван је сам направио садилицу а са 50 посто субвенција из Програма Светске банке и Министарства пољопривреде купио нови трактор. “За сво ово време служио нас је стари трактор који је стар 40 и кусур година. Куповином новог трактора олакшаћемо доста пољопривредну производњу, убрзати производњу”, каже Иван Динић.

 

“У последњих десет година у општину Житорађа је стигло 600 нових трактора што за једну малу општину је доста добар резултат”, наводи Слађан Ракић, помоћник председника општине Житорађа за пољопривреду.

              

Само у последњих годину дана кроз разне програме субвенција, пољопривредници општине Житорађа дошли су до 160 нових трактора.

Извор: РТС ТВ Дневник 2

Фото: Printscrren RTS

Srodni tekstovi

Оставите коментар