Никад хладније пролеће, греју се пластеници

Аутор: draganadpetrovic
1,2K посета

Временске прилике у виду ниских температура и мраза у априлу утицале су и на производњу повртарских култура. Због хладног времена касни сезона у повртарству, кажу на пољопривредном газдинству Краинов из Чуруга, које се бави производњом поврћа и у заштићеном простору и на отвореном пољу. За сада, како истичу, слабо им иде продаја расаде, а извесно је додају још Краинови да ће имати и економске штете у производњи кромпира, као последицу лошег времена.Пољопривредно газдинство Краинових из Чуруга дуго година је у повртарској производњи, а оно по чему ће памтити почетак нове сезоне је кашњење вегетације биљака, због неповољних временских услова.“Ова сезона је лоше стартовала, све касни, време је јако лоше, хладно је. Овде у пластеницима ложимо, а увече поготову и преко дана, пуно нас то кошта, а не можемо назад. Требали смо напоље нешто да расађујемо, не можемо, киша стално пада и хладно је и не смемо биљке да изнесемо на отворено напоље. Видећемо шта ће бити, али касниће доста све“, рекао је Тоша Краинов.

Илустрација: Пропала рано посејана шаргарепа

Газдинство Краинових посадило је два хектара под кромпиром. Кажу да је неизвесно како ће због неповољног времена опстати заснована производња.

„У задњих десетак година није било овако време. Углавном смо радили производњу за раније пристизање за млади кромпир, а један део за каснију производњу. Ове године је све померено, март је био леп, а април хладан и доста је оштећено и то што је никло“, саопштила је Милица Краинов.

Стручњак за повртарство др Јанко Червенски са Института за ратарство и повртарство у Новом Саду каже да су ниска температура и мраз утицали на производњу поврћа.

„Повртарске биљке су на ове ниске температуре одреаговале различито са различитим степеном отпорности од оштећења од само неколико биљака до чак пропадања целог усева, што је рецимо било на посејаној мркви или ротквици која је у потпуности пропала услед ових ниских температура“, изјавио је др Червенски.

Како смо сведоци глобалних климатских промена, стручњаци напомињу да произвођачи морају да инвестирају у нову опрему и нове технологије производње и у циљу спречавања негативног утицаја ниских температура и мраза по гајене биљне врсте.

Извор:https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/vremenske-prilike-usporile-vegetaciju-povrtarskih-kultura_1233149.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар