Нећете веровати колика је зарада од корнишона

Аутор: draganadpetrovic
970 посета

Породица Дуканац већ другу годину узгаја корнишоне. Поново се надају роду до 8 тона са пет ари. Задовољни су унапред уговореном производњом и већ четврту сезону тргују у свом, чачанском крају.
Небојша Дуканац, произвођач из Трнавске Балуге, каже:

  • Они нам све јаве на време, кад се шта и чиме прске, кад треба да се бере. Кад дотерам увече робу да предам, немам проблема. Наплата је за седам дана, одмах лежу паре на рачун.

У централној Србији за немачког прерађивача корнишоне производи више стотина кооперанта. Откуп је у току у чачанском, гружанском и краљевачком крају, као и у селима расинског округа, где су произвођачи користили дозвољена средства за заштиту.

Илустрација: Српски корнишони махом заврше на трпезама Немаца/ Фото: Pixabay
  • Кооперанти који раде са нама су били јако савесни, изнели су ту производњу колико год ова година била тешка. Тешко је било сачувати корнишон на овим температурама али, они су испоштовали наше препоруке, користили искључиво препарате са дозвољеним активним материјама – наводи Немања Јоксић, директор Глобал систем кооператива.

Оргазованом производњом, мала пољопривредна газдинства која се баве узгајањем корнишона, у протекле четири године остварила су приход више од 10 мил ЕУР.
Снежана Марковић Ђуровић, Служба за развој пољопривреде града Чачка, наглашава:

  • Овај модел производње је идеалан. Кад би се могло увести и код других култура, ово би било врхунски. Произвођачи би радили, оријентисали би се на оно колико имају радне снаге, колико имају воде и колико имају земљишта. Не би се бавили сваштарењем.
Илустрација: Одличан квалитет / Фото: Pixabay

Стручњаци кажу да је овакав начин организоване производње једина перспектива да мала газдинства пронађу сигурно тржиште.

Извор: https://www.ekapija.com/where-to-invest/3392729/mala-poljoprivredna-gazdinstva-koja-uzgajaju-kornisone-u-protekle-cetiri-godine-ostvarila-prihod

Srodni tekstovi

Оставите коментар