Незабележена ситуација са тржишту: Чери парадајз јефтинији од обичног

Аутор: draganadpetrovic
663 посета

У јануару је килограм парадајза, као траженог производа коштао 180 динара, у јулу је било пуно количине на тржишту, за килограм се тада плаћало једва 60-80 динара, а сада је род парадајза услед великих температура десеткован, може се употребити само за кување сока од парадајза или за пасирање. Није забележен случај, као што је сада, да је чери парадајз јефтинији од обичног. Укратко, стање са парадајзом је хаотично у нашим крајевима.

Суша и велике врућине у пешчаном подручју на северу Бачке су потпуно уништиле род парадајза, зато је настала ова ситуација да је цена парадајза практично удвостручена усред сезоне. На пијацама јестиви парадајз прве класе кошта и до 200-250 динара, док парадајз друге класе увезен из Мађарске и парадајз из слободног узгоја, који је такође друге класе, кошта 150 динара по килограму. Чудно је то што чери парадајз јако добро рађа, па га сада има по рекордно ниској цени, за само 100 динара у паковању од пола килограма.

У пластеницима младог произвођача Едвина Вангера из Бачких Винограда саднице чери парадајза су препуне рода. Занимљиво је приметити и изазива чуђење како је чери парадајз, који се сматра за посластицу, сада јефтинији од традиционалног парадајза?

Едвин Вангер, произвођач, Бачки Виногради: „Претопли временски услови су утицали да се род парадајза брже квари, а због брзог кварења се од парадајза прави сок од парадајза или парадајз за кување. Зато је на околним пијацама владала несташица парадајза. Као што видите овде код нас у пластеницима, чери парадајз добро подноси велике температуре када је покривен фолијом и када се налази у хладовини, тако да је дошло до мало прекомерне производње чери парадајза, док је обичан парадајз за конзумацију недостајао.“

Илустрација: Чери парадајз увек је био скупљи од обичног

Чери парадајз је 200 динара по килограму, а ситнији 100 динара. Иначе је цена чери парадајза обично двоструко или троструко већа од обичног парадајза. Сада је супротна ситуација. То је потврдио и Јожеф Маша, узгајивач из Малих Пијаца, који је био врло потиштен док је нашој новинарској екипи показивао своје саднице из слободног узгоја
„- Прва класа је 180-200 динара, сада је цена порасла, зависи од квалитета сока, цена се креће од 80-100-120 динара, величине, квалитета.
– Каква је ситуација са парадајзом? Шта се са њим догађа?
– Нема га на тржишту, јако је захтевно, улагања су велика, а није баш исплативо кад су овакве године. Врло је изложен временским условима, лакше се производи у пластеницима, али то није исто као на отвореном.
– Па какво је тренутно стање парадајза?
– Сад је још подношљиво, род је на неких 60 посто, да ли је зато поскупело?
– Шта ако падне киша?
– Попуцаће, најављују кишу за вечерас.“

Највећи део рода ће кувати и пасирати за прављење сока од парадајза. Чаба Кохајда, узгајивач и продавац из Хајдукова, сада такође кува парадајз у котловима, искључиво од здравих производа, али оне се више не могу продавати као јестиви парадајз. Затим га пуни у боце, део производа одмах продаје, а остатак складишти у подрум: „Свеже цеђени сок од парадајза је 100 динара по литри, кувани парадајз, обичан, који није са укусом, 150 динара за велике количине, 200 динара за мање количине. Има и таквих зачињених сокова од парадајза, цена им је 200-250 динара за литру.“

Илустрација: Ни домаћице више не купују парадајз за кување веч готов сок

Домаћицама је исплативије да купе сок од парадајза или кувани парадајз од произвођача него да од обичног парадајза од 200 динара саме припремају за зимницу. А за доручак се може послужити као салата, а за вечеру купите и поједите чери парадајз.

Извор: https://pannonrtv.com/rovatok/vesti-na-srpskom/paradoksalna-situacija-sa-paradajzom-ceri-paradajz-jeftiniji-od-obicnog

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар