Недимовић испунио обећање: Произвођачи кромпира коначно задовољни

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

ПРОИЗВОЂАЧИМА кромпира широм Србије ове године коначно се, после више година губитака, смеши добра зарада.Откупна цена по килограму меркантилног кромпира креће се од 30 до чак 40 и неки динар више, али је проблем што је суша ове године узела данак, па су приноси и упола мањи него лане, када је забележен рекордни род.

Ратко Вукићевић из „Агромобила“ из Гуче наводи да за разлику од прошле године када је рађало и по 50 тона по хектару, што је одличан принос, ове сезоне, због мало кишних дана, род ће бити мањи и „није ни упола као лане“.

 • Велике количине раног кромпира су већ завршиле на руском тржишту. Руси су добро плаћали, од 30 до 35 динара по килограму. Тако да ће ове године цена бити сигурно добра – рекао нам је Вукићевић.
 • То је пре свега зато што на тржишту нема довољно кромпира, па ће и поред велике тражње за извозом, наше кртоласто поврће завршити искључиво у домаћим трговинама.
  Неминовно је да ће доћи до увоза, а највећа претња нашим произвођачима је кромпир из Белорусије и Украјине, који је јефтин, али и лошег квалитета. То би једино могло да умањи цену овогодишњег рода.
  Према речима Вукићевића, држава би морала да заштити кромпираше од увоза по дампинг ценама. Ранијих година је због бесцаринског режима био евидентан притисак кромпира из иностранства.
 • То ћемо покушати да избегнемо у наредном периоду и држава уводи нову меру, посебну сезонску царину у периоду од новембра до фебруара кад је кромпир и најтраженији, како бисмо заштитили наш домаћи производ – истакао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
Илустрација: Због суше род мањи него лане/ Фото: Pixabay

У њиви Дејана Вучковића из Заблаћа, и поред сушног периода, кромпир је поново одлично родио и квалитет плодова је првокласан.

 • Цена и потражња су увек дискутабилне, али оно што очекујемо је неких 30 центи по килограму, да би нешто и зарадили – истакао је Вучковић.
 • После свих поскупљења, да произведемо килограм кромпира кошта нас око 20 динара, тако да се по тој рачуници једино уклапамо. Сваке године сејемо површину од неких 13 хектара, а ове године очекујемо око 40 тона кромпира. Прошла година је била тешка, једва смо се извукли да не идемо у минусе, успели смо на крају да остваримо приходе.
  Ситуација у Пријепољу није тако сјајна, бар када је реч о роду и количини. Суша је „убила“ све где није било наводњавања. Највише је страдао планински кромпир.
 • Тамо где је наводњавано има неког рода, у планини ће бити добро ако буде и за семе – испричао нам је Дејан Жунић из Пријепоља.
 • Меркантилног кромпира ако буде максимално 10 тона по хектару. На планинама је све десетковано због суше, а и засади су смањени због прошлогодишње лоше цене. Цене кромпира на велико тренутно иду од 40 до 50 динара за килограм. Прошле године су га давали за 10 до 12 динара по килограму, а многима се није исплатило паковање, па су га и бацали. Ми смо прошле године на шест хектара кромпира били у минусу 20.000 евра.
Илустрација: Произвођачи кромпира остварили приходе/ Pixabay

НАДНИЧАРА НИ ЗА ЛЕК
КАО и малинари, и произвођачи кромпира ове сезоне имају велике проблеме да пронађу раднике за вађење и скупљање овог поврћа. Баш због тога што су ове године малинари плаћали бераче више него икада раније, и произвођачи кромпира, како истичу, морали су да повећају наднице, па су тако сат плаћали и по 300 динара.

Извор: https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1031071/krompirasi-trljaju-ruke-smesi-odlicna-zarada-sav-rod-domacem-trzistu

Srodni tekstovi

2 коментари

Somy 29. август 2021. - 10:20

Nedimovic ima veze sa cenom krompira i sa cenom svih ostalih poljoprivrednih proizvoda isto kao ja.
Nema odakle da se uveze braco, to pravi cenu…i suša.
Samo lud moze da veruje u ovo…

Одговори
Milan 30. август 2021. - 09:09

Slažem se Nedimović ispunio obećanje,zaslužan za cenu krompira.Ok.
Onda da odgovara za otimačinu krompira prethodnih godina!

Одговори

Оставите коментар