Муке ратара: Спржен кукуруз у чачанском крају

Аутор: draganadpetrovic
830 посета

Дуготрајна суша преполовиће овогодишњи род кукуруза. Велики проблем ратарима прави и несташица воде јер немају како ни да заливају своје парцеле, преноси РИНА.

Дејан Чарапић из села Пријевор код Чачка, на неколико хектара узгаја житарице за које је питање шта ће обрати ове године. Кукуруз користи како би прехранио 20 грла крупне стоке, али како каже, ове године, храну ће морати да докупљује што додатно отежава ситуацију у сточарству.

„Уместо да буду зелене, стабљике су потпуно жуте. Суша је ове године спржила кукуруз. На одрђеним парцелима нећемо обрати ни пола, на неким другим које су другачије позициониране и које смо успели бар мало да залијемо, стање је незнатно боље. Приноси су десетковани, што ће нам отежати прехрану стоке. Спремање силаже је у току, а немамо од чега. Све то су додатни трошкови, који нам на ниску откупну цену млека само још више прави проблем“, рекао је Дејан.

Илустрација: Суша уништила кукуруз

Оно што је додатно одмогло сточарима, јесте сушан период без падавина који траје дуже од месец воде. То је резултирало нестаишцом воде, па заливање није мого да буде извршено као што је то случај у нормалним околностима.

„Најављена киша значиће нам само ми мало да се рахладимо, кукурузу нема помоћи. Све што је требало да роди већ се осушило“, каже Дејан.

Међутим, проблемима изазваним сушним периодом ни овде није крај. Лоши временски услови условили су смањен род воћа и поврћа, па су њихове цене на пијацима дупло веће него претходне године.

Извор: http://www.glaszapadnesrbije.rs/535644/Sprzen-kukuruz-i-u-cacanskom-kraju,-umesto-zelene,-stabljike-potpuno-zute/

Srodni tekstovi

Оставите коментар